G7 засудила нові плани Ізраїлю з розширення поселень на західному березі Йордану

Міністри закордонних справ G7 і верховний представник ЄС, як і ООН та Європейський Союз, засуджують рішення Ізраїлю щодо розширення поселень на західному березі річки Йордан.

Про це йдеться у заяві голів МЗС Сімки, розміщеній, зокрема, на сайті дипломатичного відомства ФРН, передає кореспондент Укрінформу.

Глави МЗС засуджують заяву міністра фінансів Ізраїлю Бецалеля Смотрича про намір легалізувати п'ять аванпостів на Західному березі Йордану. Вони також відкидають рішення уряду Ізраїлю оголосити понад 1270 гектарів землі на Західному березі річки Йордан «державною землею».

«Це наймасштабніше оголошення державної землі з часів Осло», - йдеться у заяві, в якій маються на увазі угоди Осло від 1993 року.

Рішення дозволить розширити існуючі поселення на окупованому Ізраїлем Західному березі на 5295 нових житлових одиниць і побудувати три нові поселення.

«Ми підтверджуємо нашу відданість міцному та стійкому миру згідно з відповідними резолюціями Ради Безпеки ООН на основі рішення про створення двох держав. Тому ми постійно висловлюємо нашу опозицію щодо розширення поселень і, як і в попередніх випадках, ми рішуче закликаємо уряд Ізраїлю скасувати це рішення», - йдеться у заяві.

Читайте також: В Ізраїлі проходять антиурядові мітинги з вимогою звільнення заручників, є затримані

Підтримка економічної стабільності на Західному березі також має вирішальне значення для безпеки в регіоні, наголошують її підписанти.

Вони також закликають Ізраїль перерахувати палестинській владі всі утримані ним податкові та митні надходження відповідно до Паризьких протоколів, а також припинити або послабити заходи, які продовжують загострювати економічну ситуацію на Західному березі, вжити необхідних заходів для того, щоб кореспондентські банківські послуги між ізраїльськими та палестинськими банками перебували під належним контролем».

Читайте також: Рада ЄС розширила санкційний список за фінансування ХАМАСу та «Ісламського джихаду»

Зі засудження дій Тель-Авіва виступили також ООН і ЄС.

До групи G7 входять Велика Британія, Італія, Канада, Німеччина, США, Франція і Японія.