У Польщі розслідують продаж Ірану компонентів до «Шахедів»

Польські органи правосуддя розслідують продаж Ірану компанією з Познані насосів, які згодом було виявлено в іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія атакує Україну.

Інформацію, яку в четвер оприлюднило радіо ZET, підтвердили у четвер віцепрем’єр, міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш і глава МВС РП Томаш Сємоняк, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Косіняк-Камиш, Агенція внутрішньої безпеки РП викрила експорт із Польщі комплектуючих до іранських дронів ще в 2022 році, і відтоді ведеться слідство у цій справі. За його словами, вже висунуто звинувачення керівництву компанії з Познані.

Читайте також: В Ірані спростували причетність до замаху на Трампа

“Це недобра ситуація для Польщі, для нашого іміджу, для польсько-українських відносин”, - підкреслив міністр.

Він зазначив, що польська компанія шукала ринки збуту своєї продукції, яку вона експортує до понад 90 країн світу.

“Безумовно, всі такого роду контракти, особливо якщо вони з країнами, які сьогодні підтримують Росію, а Іран є однією з таких країн, потребують особливого контролю, і ми будемо такий контроль застосовувати”, - наголосив Косіняк-Камиш.

Своєю чергою глава МВС Польщі Сємоняк підкреслив, що ця справа викликає “абсолютне обурення”.

“Але прокуратура обов’язково проводитиме дії, пред’являтиме обвинувачення та інформуватиме про подальший хід цієї справи”, - підкреслив глава МВС РП.

Він наголосив, що уряд намагається “ущільнювати всі аспекти, пов'язані із санкціями”. За його словами, Податкова адміністрація Польщі у співпраці з іншими службами вже кілька місяців проводить інтенсивну діяльність, щоб санкції та ембарго не можна було обходити.

За інформацією радіо ZET, ТОВ “Підприємство комунікаційного обладнання – Poznań” продавало насоси іранській компанії Iran Motorsazan Company, яка виробляє сільськогосподарську продукцію. Згодом ці насоси потрапляли на заводи, де виготовлялися військові безпілотники, які потім експортувалися до Росії.

Як передавало агентство, у Свєнтошуві на південному заході Польщі завершено будівництво бази для розміщення 1,2 тис. американських військових разом із технікою.