Данія приєдналася до бойкоту засідань міністрів ЄС під час головування Угорщини

Уряд Данії не відправлятиме міністрів на неформальні зустрічі в рамках головування Угорщини в Раді ЄС цього місяця, на знак протесту після нещодавніх візитів прем’єр-міністра Віктора Орбана до лідерів Росії та Китаю.

Про це йдеться у письмовій відповіді глави МЗС Данії Ларса Локке Расмуссена Комітету з питань європейських справ у парламенті, передає Укрінформ із посиланням на Reuters.

«Уряд (Данії – ред.) хоче чітко дистанціюватися від угорського головування в питанні щодо України в перші тижні свого президентства (в Раді ЄС – ред.)», - заявив Расмуссен.

Міністр додав, що нині Данія відправлятиме державних службовців лише для висвітлення неформальних зустрічей міністрів в Угорщині.

Зазначається, що Швеція, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва та Польща також минулого тижня заявили, що вони будуть представлені на міністерських зустрічах в Угорщині лише державними службовцями.

Читайте також: Група євродепутатів хоче позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС через зловживання Орбана

Як повідомлялося, на початку липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після відвідування Києва здійснив несподівані візити до Москви та Пекіна, де намагався обговорювати «мирні ініціативи» щодо завершення війни в Україні. Лідери ЄС, включаючи президента Європейської ради Шарля Мішеля та високого представника ЄС Жозепа Борреля, зазначили, що прем’єр-міністр Угорщини, яка нині головує в Раді ЄС, не отримував жодних повноважень на проведення такої місії і діяв лише від власного імені.