Метеоролог: Зміни клімату вже швидко не зупинити - як потяг, що набрав швидкість

Причиною аномальної спеки є багаторічний вплив людини на клімат, і процес кліматичних змін не вдасться зупинити швидко.

Таку думку висловила в інтерв'ю Українському радіо метеорологиня, завідувачка лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Світлана Краковська, передає Укрінформ.

Вона зауважила, що глобальні зміни клімату почалися не сьогодні, просто їх почали помічати лише з появою екстремальних явищ.

Тож навіть якщо зараз всі перестануть викидати, наприклад, додаткові парникові гази, їхня концентрація в атмосфері одразу не зменшиться, констатувала метеорологиня. За її словами, того, що є вже в атмосфері, буде достатньо для того, щоб по інерції система продовжувала рухатися в тому самому напрямку.

Читайте також: Дні стають довшими - кліматична криза сповільнює обертання Землі

"Ми, на жаль, не можемо так зупинитися. Це як потяг, який набрав швидкість, його не можна зупинити дуже швидко", - зазначила вона.

На думку Краковської, "проявів назад нам теж доведеться чекати десятиліттями".

Водночас, як додала експертка, причини таких аномалій відомі, тому є можливість на них впливати.

"Коли ми знаємо причину, ми можемо на це впливати. Відповідно, ми маємо усунути цю причину, і тоді, напевно, нам стане краще", - зазначила вона.

Читайте також: Як аномальна спека вплине на врожай

При цьому Краковська зазначила, що зусилля з протидії клімату можуть не бути видимі в перші роки, але їх треба робити, систематично і на всіх рівнях.

"Тут теж треба говорити не тільки про глобальний клімат, а й якісь регіональні такі прояви. В цілому зрозуміло, що заходи, які пропонуються щодо адаптації або запобігання зміни клімату (озеленення, якісь інфраструктурні проєкти, як білі дахи чи блакитні струмочки в місті), приносять свій результат досить швидко. Тобто це можна побачити швидко, бо температура буде на це реагувати", - пояснила вона.

Як повідомлялося, 16 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про основні засади державної кліматичної політики. Це євроінтеграційний проєкт закону, який запроваджує системний підхід до боротьби зі зміною клімату та адаптації до неї.