Дні стають довшими - кліматична криза сповільнює обертання Землі

Дні стають довшими - кліматична криза сповільнює обертання Землі

Дослідження
Укрінформ
Танення полярних льодів уповільнює обертання планети, через що дні стають довшими. Це потенційно може вплинути на системи, які вимагають точного часу, як-от інтернет-трафік, фінансові операції та GPS-навігація.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на результати дослідження науковців, про які пише TRT Haber.

“Завдяки викидам вуглецю, які ми спричиняємо, ми зробили це лише за 100 або 200 років. Ми докорінно змінюємо рух і обертання Землі в космосі, замінюючи процеси, які раніше тривали мільярди років», - пояснив заступник начальника Інституту геодезії та фотограмметрії університету Цюриха професор Бенедикт Сой.

Читайте також: Як нам вижити у світі екстремальної погоди

Як пояснюють учені, доба на Землі повільно подовжується в геологічному часі через гравітаційне тяжіння Місяця до океанів і суші. Однак танення льодових покривів Гренландії та Антарктики через глобальне потепління, спричинене діяльністю людини, призводить до перерозподілу води, що зберігається у високих широтах, у моря поблизу екватора. Це робить Землю більш сплюснутою, уповільнює швидкість її обертання та подовжує дні.

Люди вимірюють час на основі атомного годинника, але земний день – один повний оберт – змінюється через вплив Місяця, кліматичні впливи і кілька інших факторів.

У статті зазначається, що ці відмінності необхідно враховувати в центрах обробки даних, які покладаються на точний час для інтернету, зв’язку та фінансових операцій. Крім того, інформація про точний час потрібна для навігації супутників і космічних кораблів.

Читайте також: Передвісники кліматичної катастрофи: зміни, що можуть потрясти світ

Доктор наук з університету Аліканте в Іспанії Сантьяго Бельда, який не брав участі в дослідженні, наголосив на тому, що зміна тривалості дня важлива не лише для вимірювання часу, але й для GPS та інших технологій, які керують нашим сучасним життям.

Учені прогнозують, що зміна швидкості обертання Землі залишатиметься на рівні приблизно 1,0 мілісекунди на століття протягом наступних кількох десятиліть, навіть якщо викиди парникових газів значно зменшаться. Якщо ж викиди не зменшаться, то швидкість уповільнення сягне 2,6 мілісекунди на століття до 2100 року, ставши найбільшою рушійною силою довгострокових змін тривалості дня.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила закон про обчислення часу в Україні, тим самим скасувала перехід з літнього на зимовий час і навпаки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-