Британія відновить фінансування агентства ООН у справах палестинських біженців

Велика Британія поновлює фінансування Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA), призупинене після появи інформації про ймовірну причетність співробітників агентства до атаки бойовиків ХАМАСу на Ізраїль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

"Велика Британія відновить фінансування UNRWA, агентства ООН у справах палестинських біженців", - оголосив у парламенті міністр закордонних справ країни.

Девід Леммі сказав депутатам, що отримав запевнення щодо нейтралітету UNRWA після перевірки ймовірних зв’язків між її персоналом та терористичними групами.

Велика Британія була серед кількох країн, які призупинили фінансування організації у січні після того, як Ізраїль заявив, що 12 співробітників UNRWA причетні до нападу ХАМАСу 7 жовтня 2023 року.

Внутрішнє розслідування ООН щодо цих звинувачень триває.

Але окремий звіт ООН, опублікований у квітні, містив висновок, що Ізраїль не надав доказів своїх тверджень про те, що велика кількість співробітників UNRWA були членами терористичних груп.

Країни-донори організації, серед яких Японія, Швеція, Фінляндія та Канада, відтоді відновили фінансування UNRWA, хоча найбільший донор агентства, США, досі цього не зробив.

UNRWA годує більше половини населення Палестини і буде "життєво важливим для майбутньої її реконструкції", - сказав Леммі.

Він додав, що був "приголомшений" звинуваченнями з боку Ізраїлю, але ООН сприйняла ці заяви "серйозно".

За словами урядовця, його запевнили, що агентство "забезпечує відповідність найвищим стандартам нейтралітету" після квітневого звіту ООН.

Леммі сказав депутатам, що відновлення річного фінансування з боку Великої Британії у розмірі 21 мільйон фунтів стерлінгів включатиме кошти, спрямовані на "реформи управління", рекомендовані у звіті ООН.

Читайте також: Кнесет схвалив резолюцію проти створення Палестинської держави

Як повідомляв Укрінформ, генеральний комісар UNRWA Філіп Лаззаріні звинуватив Ізраїль у намаганні припинити діяльність керованої ним структури, натомість Ізраїль назвав її організацією зі знищення єврейської держави.

Водночас Ізраїль звинувачує агентство у звʼязках з терористами та закликає припинити його фінансування. Значна частина донорів, зокрема США, припинили виділяти кошти для UNRWA.

Фото: Getty images