У Болгарії на найвищому рівні виникла суперечка через призначення посла в Україні

Колишній міністр оборони Болгарії Ніколай Ненчев був призначений тимчасовим повіреним у справах посольства Болгарії в Києві після відмови президента країни Румена Радева видати указ про призначення його послом в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Sofia Globe.

Призначення Ненчева тимчасовим повіреним у справах посольства Болгарії в Україні 23 липня підтвердив в.о. прем’єр-міністра та міністр закордонних справ Дімітар Главчев.

Главчев зазначив, що для призначення тимчасового повіреного не потрібен був указ президента і всі належні процедури були дотримані.

У відповідь Радев заявив, що під час каденції уряду Ніколая Денкова (з червня 2023 року по квітень 2024 року) йому «наполегливо пропонували» призначити Ненчева послом Болгарії в Україні.

«Я категорично відмовився, оскільки кандидат не має необхідних професійних якостей і підготовки для цієї важливої ​​посади», — сказав Радєв.

Президент додав, що МЗС вирішило призначити Ненчева тимчасово повіреним у справах, а не пропонувати йому кандидатуру посла.

«Я очікую, що Кабмін запропонує мені кандидата на посаду посла в Україні з перевіреними якостями та професійним досвідом», – сказав Радев.

Болгарія не має посла в Києві з початку 2022 року, коли тодішнього посла Костадіна Кожабашева було переведено на посаду в.о. заступника міністра закордонних справ.

У червні 2023 року Кожабашев був призначений послом Болгарії при Святому Престолі.

У жовтні 2023 року уряд Денкова пропонував Радеву призначити Петра Танева послом в Україні, але з цього нічого не вийшло.

Президент України Володимир Зеленський, відвідуючи Софію 6 липня 2023 року, закликав країну якнайшвидше призначити посла Болгарії в Україні.

Читайте також: Президент Чехії прийняв вірчі грамоти у нового посла України

Як повідомляв Укрінформ, альянс, очолюваний колишніми прем'єр-міністрами Кирилом Петковим та Ніколаєм Денковим, припинив спроби сформувати новий кабінет, заявивши, що їм не вистачає достатньої підтримки у парламенті для своєї антикорупційної програми.

Попередня спроба багаторічного прем'єр-міністра Бойка Борисова повернутися до влади після перемоги на червневих виборах також зазнала краху.

Болгарія стикається з перспективою проведення чергових позачергових виборів вже у жовтні, якщо третя та остання спроба призначити уряд провалиться, що виглядає дедалі ймовірнішим.

У Болгарії в червні відбулися шості за три роки парламентські вибори, а також вибори до Європейського парламенту.