В Іспанії Верховний суд оскаржив закон про амністію для каталонських сепаратистів

Верховний суд Іспанії оскаржив конституційність урядового закону про амністію, який може допомогти тисячам каталонських сепаратистів уникнути кримінальної відповідальності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Як зазначається, Верховний суд не може скасувати закон про амністію, але він звернувся до Конституційного суду країни з проханням висловити свою думку з цього питання.

Іспанія ухвалила закон про амністію у березні, щоб допомогти сепаратистам, які мають проблеми із законом через їхню роль у невдалій спробі відокремлення у 2017 році.

Верховний суд заявив, що вважає амністію порушенням принципу рівності перед законом, гарантованого конституцією Іспанії. У ньому йдеться, наприклад, що амністія вибачає насильницькі дії, вчинені заради незалежності Каталонії, такі як “кидання каміння під час протестів”, тоді як ті самі дії, вчинені з іншими цілями, політичними чи ні, караються.

Суд також вважає, що амністія порушує конституційний принцип правової визначеності, створюючи очікування, що інші політичні активісти можуть порушувати закон без покарання.

Читайте також: Іспанський суд вперше застосував закон про амністію до каталонських сепаратистів

Мадридський суд також заперечив преамбулу закону про амністію про те, що амністія виправить відносини між сепаратистами та несепаратистами, вказавши на відсутність каяття лідерів сепаратистського руху.

Як повідомляв Укрінформ, у травні Конгрес Іспанії скасував вето верхньої палати, остаточно схваливши закон про амністію для каталонських сепаратистів, який, як очікується, дозволить повернутися вигнаному лідеру прихильників незалежності цього регіону Карлесу Пучдемону.