Пекін заявив, що постачання зброї Тайваню не зупинить «возз’єднання» Китаю

Постачання іноземними державами озброєнь адміністрації острова Тайвань не зупинить «історичну тенденцію до возз’єднання Китаю».

Про це на брифінгу сказав речник МЗС КНР Лінь Цзянь, передає кореспондент Укрінформу. 

«Скільки б озброєнь не закупила адміністрація (президента Тайваню – ред.) Лай Чінте, у неї не вийде купити безпеку… Як би вона не зміцнювала так званий потенціал національної самооборони, це не зможе зупинити історичну тенденцію до неминучого возз’єднання Китаю», - сказав Лінь.

Він зауважив, що претензії Пекіна адресовані в першу чергу Сполученим Штатам, які заявляють про дотримання політики «одного Китаю», але продовжують підтримувати контакти з «тайбейською адміністрацією» і залишаються основним постачальником зброї Тайваню. 

Дипломат додав, що за оцінками МЗС КНР, загальна сума американських військових постачань острову за кілька років перевищила 70 мільярдів доларів США.

Тайвань управляється власною адміністрацією з 1949 року, коли туди втекли залишки сил Гоміндану після поразки в громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна. З того часу острів зберігає прапор та інші атрибути колишньої Китайської Республіки, яка існувала на материку до захоплення влади комуністами.

Читайте також: Тайвань починає військові навчання з імітацією реальних бойових дій проти Китаю

Пекін вважає Тайвань бунтівною провінцією КНР і прагне «возз’єднати» із материком, під чим має на увазі встановлення контролю комуністичного уряду над демократично керованим островом.

Як повідомляв Укрінформ, на Тайвані вийшов трейлер серіалу «День 0» про потенційне вторгнення китайської армії на острів.

Фото: Getty Images