США виділять Філіппінам $500 мільйонів на зміцнення армії

Сполучені Штати нададуть Філіппінам $500 мільйонів на модернізацію армії та берегової охорони і посилення двосторонньої співпраці у сфері безпеки на тлі спільного занепокоєння зростаючою агресивністю дій Китаю в регіоні.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Рішення адміністрації США оголосили у вівторок у Манілі під час переговорів у форматі «2+2» між очільниками дипломатичних і оборонних відомств США та Філіппін.

«Обидві наші країни, як і багато інших країн у регіоні, поділяють занепокоєння деякими діями Китайської Народної Республіки, що супроводжуються тиском і ведуть до ескалації в Південнокитайському і Східнокитайському морях та в інших місцях у регіоні», - сказав державний секретар США Ентоні Блінкен після зустрічі.

Він та міністр оборони Ллойд Остін укотре підтвердили, що США допоможуть Філіппінам захиститися у разі нападу в будь-якій точці Тихого океану, в тому числі у Південнокитайському морі.

Остін також повідомив про прогрес у переговорах щодо запропонованого пакту про обмін даними військової розвідки, Генеральної угоди про безпеку військової інформації, яку дві країни планують підписати до кінця року.

Така угода дозволить США надавати Філіппінам конфіденційні розвідувальні дані, більш досконалу зброю, включно з ракетними системами, і доступ до супутникових систем та систем спостереження безпілотників.

Очікується, що близько чверті виділеного фінансування, $125 мільйонів, буде направлено на будівництво та зміцнення філіппінських військово-морських баз, які потім будуть передані в тимчасове користування американським силам відповідно до угоди 2014 року про розширену оборонну співпрацю між Вашингтоном і Манілою.

Читайте також: Китай і Філіппіни частково домовилися щодо операцій на спірній мілині в Південнокитайському морі

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, в тому числі і рифи та острівці, що лежать у 200-мильній виключній морській економічній зоні Філіппін. Останніми місяцями поблизу спірних мілин між кораблями берегової охорони двох країн відбулося кілька небезпечних зіткнень, у результаті яких філіппінські судна зазнали пошкоджень, а кілька моряків дістали травми.

Як повідомляв Укрінформ, президент Філіппін Фердинанд Маркос-молодший заявив, що країна не поступиться своїми позиціями в Південнокитайському морі, але віднайде дипломатичні способи деескалації напруженості у спірних водах.