Китай і Філіппіни частково домовилися щодо операцій на спірній мілині в Південнокитайському морі

Китай і Філіппіни частково домовилися щодо операцій на спірній мілині в Південнокитайському морі

Укрінформ
Китай і Філіппіни досягли тимчасових домовленостей стосовно ротації військового персоналу та здійснення місій поповнення запасів філіппінського форпосту на спірній Другій мілині Томаса в Південнокитайському морі.

Про це йдеться в заяві речника МЗС КНР, передає Укрінформ.

У ній зазначається, що в ході переговорів Пекін підкреслив власний суверенітет над Жень’ай Цзяо (Ren'ai Jiao), китайська назва Другої мілини Томаса, яка фактично контролюється Філіппінами і на яку претендує Китай.

Китайська сторона також висловила Філіппінам принципову позицію з трьох пунктів, що має бути покладена в основу врегулювання суперечки.

Так, Пекін вважає утримання на спірному рифі посадженого на мілину філіппінського корабля «Сьєрра-Мадре» (Sierra Madre) із загоном ВМС на борту протиправним і таким, що порушує попередні домовленості утримуватись від заселення місцевих безлюдних островів та рифів, тому вимагає від Маніли відбуксирувати його.

До переміщення корабля Китай готовий дозволити Філіппінам надсилати персоналу, який живе на «Сьєрра-Мадре», необхідні речі та припаси, але за умови завчасного інформування про місії забезпечення і перевірки вантажів китайською береговою охороною.

Якщо буде виявлено надмірну кількість будівельних матеріалів, чи філіппінці спробують перетворити свій форпост на постійне укріплення, Китай рішуче перешкоджатиме таким спробам.

«На основі вищезазначеної принципової позиції Китай провів серію консультацій із Філіппінами щодо врегулювання ситуації на Жень’ай Цзяо. Сторони досягли попередньої домовленості про поповнення життєвих потреб персоналу філіппінського форпосту», - йдеться в заяві.

У ній додається, що Китай і Філіппіни також домовилися й надалі спільно врегульовувати розбіжності з морських питань і працювати над деескалацією в Південнокитайському морі.

Філіппіни у 1999 році навмисно посадили корабель «Сьєрра-Мадре» на мілину на Другій мілині Томаса і розгорнули на ньому загін ВМС для захисту своїх прав на прилеглі морські райони у межах власної 200-мильної виключної (морської) економічної зони.

Читайте також: Жертвами зсувів та повеней на півдні Філіппін стали п'ятеро людей

Китай, який заявляє претензії майже на все Південнокитайське море, наполягає на власному суверенітеті над Жень’ай Цзяо і перешкоджає постачанню життєво важливих припасів філіппінським військовим.

Останніми місяцями ситуація тут різко загострилася, відбулося кілька небезпечних зіткнень між кораблями берегової охорони Китаю і філіппінськими суднами забезпечення, в результаті яких останні зазнали пошкоджень, а кілька філіппінських моряків зазнали травм.

Як повідомляв Укрінформ, Китай на тлі протистояння з Філіппінами в Південнокитайському морі направив свій авіаносець «Шаньдун» (Shandong) на навчання у Тихий океан не звичним маршрутом поблизу Тайваню, а протокою між двома північними філіппінськими островами.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-