Австрія вважатиме Росію найбільшим безпековим викликом в Європі

Нова Стратегія безпеки Австрії, зовнішньополітичний та безпековий блок якої погоджено партнерами по коаліції, визначає Росію як найбільший виклик для європейського континенту у сфері безпеки.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив федеральний міністр Австрії з європейських та міжнародних справ Александер Шалленберг.

"Звичайно, це вже не так. І лінія, яку тут проводить Австрія, повністю збігається з тією, якої дотримується Європейський Союз. Ми розглядаємо Росію як найбільший виклик для європейського континенту у сфері безпеки. Це також включає в себе сфери гібридних атак, дезінформації, фейкових новин і так далі. Формулювання тут дуже чітке", - прокоментував Шалленберг питання про те, що Росія у старій і все ще чинній Стратегії безпеки Австрії визначається як "важливий партнер".

Він наголосив, що для Австрії як нейтральної держави "також дуже ясно": "наша безпекова опора поза межами нейтралітету - це солідарна співпраця в межах Європейського Союзу. І ми демонструємо це вже понад два роки".

Читайте також: Австрійський полковник назвав головні завдання для F-16 в Україні

"Той факт, що ми були і залишаємося військово нейтральними, ніколи не заважав нам надавати гуманітарну підтримку Україні. Ми завжди конструктивно утримувалися від рішень, що стосуються військової сфери в Європейському Союзі та фінансової підтримки цього. Але ми ніколи не заважали іншим рухатися вперед. Ми використовуємо гнучкість, яку пропонує ЄС. І Австрія також із самого початку демонструвала солідарність в межах Європейського Союзу", - заявив міністр.

За його словами, основна частина нової Стратегії безпеки, що стосується міністерств закордонних справ і оборони, вже готова, але поки не затверджена через "невелику розбіжність із коаліційним партнером" (в Австрії діє урядова коаліція у складі Австрійської народної партії, яку представляє Шалленберг, та партії "Зелені" – ред.).

"Мені дуже шкода, що через дрібниці ще не вдалося досягти згоди з міністерством клімату (яке очолює представниця від партії "Зелені" – ред.). Я дуже сподіваюся, що ми зможемо завершити це якомога швидше. Але, схоже, через внутрішньополітичні причини коаліційний партнер має дуже обмежену готовність іти на компроміси в певних формулюваннях", - зазначив глава МЗС.

Читайте також: Росія могла втратити в Україні до 750 тисяч військових - австрійський експерт

Коментуючи інформацію про те, що розбіжність між партнерами з коаліції стосується питання незалежності від російського газу, Шалленберг заявив, що "проблема, яку я бачу в стосунках із партнером по коаліції, полягає в тому, що вони не люблять газ як такий". "Утім, ми й надалі потребуватимемо газ для енергетики та промисловості. І це - невелика, але суттєва політична відмінність. У вас є коаліційний партнер, який хоче все робити лише за допомогою вітряків і сонячних панелей, але на даний момент це просто неможливо. Це означає, що Австрії й у майбутньому треба буде отримувати газ", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, чинна версія Стратегії безпеки Австрії, яка є основоположним документом країни у сфері нацбезпеки та зовнішньої політики, розглядає Російську Федерацію як "важливого" партнера.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну федеральний уряд розпочав роботу над зміною стратегії, однак новий текст досі не погоджено партнерами по коаліції. За повідомленнями австрійських ЗМІ, причиною цієї суперечки між коаліційними партнерами є питання незалежності від російського газу. Формулювання "Зелених" про те, що залежність від російського трубопровідного газу становить безпекову загрозу для Австрії, не підтримується Австрійською народною партією.