Туреччина блокує співпрацю між НАТО та Ізраїлем через війну в секторі Гази - ЗМІ

Туреччина заблокувала співпрацю між НАТО та Ізраїлем з жовтня через війну в секторі Гази та заявила, що Альянс не повинен взаємодіяти з Ізраїлем як з партнером, поки не буде завершено конфлікт.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Euractiv з посиланням на власні джерела.

«Туреччина заблокувала співпрацю між НАТО та Ізраїлем з жовтня через війну в секторі Гази та заявила, що Альянс не повинен співпрацювати з Ізраїлем як з партнером, доки не буде припинено конфлікт», - повідомили джерела.

Говорячи на умовах анонімності, джерела повідомили, що Туреччина наклала вето на всю взаємодію НАТО з Ізраїлем, починаючи з жовтня, включаючи спільні зустрічі та навчання.

Джерела інформують, що Туреччина збереже це блокування і не дозволить Ізраїлю продовжувати або просувати свою взаємодію з НАТО, поки конфлікт у Газі не закінчиться, оскільки вона вважає, що дії Ізраїлю в секторі Гази порушують міжнародне право та права людини.

Читайте також: США закликають посилити тиск на Іран, аби він припинив ескалацію на Близькому Сході

Після саміту НАТО у Вашингтоні в липні президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що НАТО не може продовжувати партнерство з ізраїльським урядом.

Ізраїль має статус партнера НАТО та підтримує тісні відносини з військовим Альянсом та деякими його членами, зокрема зі своїм найбільшим союзником - Сполученими Штатами.

Читайте також: Ізраїль закликав НАТО виключити Туреччину з альянсу після погроз Ердогана

Як повідомляв Укрінформ, із початком війни в Газі відносини між Ізраїлем і Туреччиною загострилися. Ердоган неодноразово називав ізраїльтян воєнними злочинцями та окупантами. Ізраїль відкликав з Анкари своїх дипломатів.

Фото: AA