США перекинуть на Близький Схід додаткові сили через загрозу нападу Ірану на Ізраїль

США відправлять авіаносну ударну групу, ескадрилью винищувачів і додаткові військові кораблі на Близький Схід, щоб допомогти захистити Ізраїль від можливих атак з боку Ірану через вбивство високопоставленого лідера ХАМАСу в Тегерані на початку цього тижня.

Про це повідомляє CNN, передає Укрінформ.

«Ми чули, як Верховний лідер (Ірану - ред.) голосно і чітко заявив, що він має намір помститися за вбивство лідера ХАМАСу в Тегерані, і що вони хочуть здійснити ще одну атаку на Ізраїль. Ми не можемо просто припустити, що ми також потенційно можемо стати жертвами такої атаки, тому ми повинні переконатися, що маємо відповідні ресурси і можливості в регіоні», - сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі.

У п'ятницю міністр оборони США Ллойд Остін наказав ударній групі есмінця «Авраам Лінкольн» замінити ударну групу есмінця «Теодор Рузвельт», яка зараз діє в Оманській затоці, йшлося у заяві заступниці речника Пентагону Сабріни Сінгх.

Крім того, на Близький Схід і в Середземне море також будуть відправлені есмінці і крейсери, здатні протистояти балістичним ракетам. У заяві не сказано, які саме військові кораблі були відправлені, однак два американські есмінці в східній частині Середземного моря брали участь у перехопленні шквалу ударів, завданих Іраном по Ізраїлю в квітні.

Читайте також: Ізраїль готовий до будь-якого розвитку подій - посол Бродський

За словами Сінгх, Остін також віддав наказ про розгортання в регіоні ескадрильї винищувачів.

США вже мають у регіоні десантний корабель «Восп», який діє у складі 24-го експедиційного підрозділу морської піхоти і який здатний провести евакуацію громадян США в Лівані в разі отримання відповідного наказу, зазначає CNN.

«Глобальна оборона Сполучених Штатів є динамічною, і Міністерство оборони зберігає здатність розгортати війська в короткий термін, щоб протистояти загрозам національній безпеці, що розвиваються», — вказується у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, 31 липня палестинське угруповання ХАМАС заявило, що у столиці Ірану було вбито лідера руху Ісмаїла Ханію, який прибув до Тегерана для участі в церемонії інавгурації президента. Це сталося всього за кілька годин після того, як Ізраїль заявив, що знищив одного з командирів «Хезболли» у Бейруті.

Читайте також: «Хезболла» заявила, що Ізраїль «перетнув червоні лінії», і відповідь «неминуча»

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї віддав наказ «завдати прямого удару по Ізраїлю» після ліквідації в Тегерані у вівторок вночі політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії.

Axios з посиланням на джерела писало, що адміністрація президента США Джо Байдена переконана, що Іран збирається атакувати Ізраїль у відповідь на вбивство політичного лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії в Тегерані, і готується протидіяти цьому.

Фото: US Navy