У Молдові проросійському блоку відмовили у реєстрації на виборах і референдумі

У Молдові проросійському блоку «Перемога» відмовили у реєстрації для участі у президентських виборах та референдумі. 

Таке рішення ухвалила Центральна виборча комісія (ЦВК) країни на засіданні у середу, передає Укрінформ із посиланням на NewsMaker

Згідно з постановою ЦВК Молдови, реєстрація блоку з назвою, схожою з назвою іншої партії, неможлива. У даному випадку назва блоку «Перемога — Victorie» схожа з назвою партії, що входить у цей блок — Victorie. 

Один із членів ЦВК Вадим Філіппов зазначив, що партія Victorie входить до блоку і, відповідно, не є електоральним конкурентом блоку. У ЦВК пояснили, що партія може вийти з блоку надалі і відповідно стати електоральним конкурентом.

Також у постанові ЦВК звернули увагу на те, що до блоку увійшла вже неконституційна партія «Шор», а проросійський лідер-втікач партії Ілан Шор був засуджений у Молдові на 15 років.

Блок «Перемога» створили у квітні 2024 року в Москві. До нього увійшли п'ять партій підконтрольних політику-втікачу Ілану Шору: неконституційна партія «Шор», «Шанс», «Відродження», «Альтернативна сила порятунку Молдови» (FASM) та Victorie. Перший з'їзд блоку пройшов у Москві.

Раніше розгляд реєстрації блоку переносили через виявлені технічні помилки у поданих блоком документах.

Як повідомляв Укрінформ, торік у квітні Апеляційна палата Кишинева засудила депутата-втікача, лідера партії «Шор» Ілана Шора до 15 років в’язниці з конфіскацією майна на 5 мільярдів леїв (понад 270 мільйонів доларів). Також суд заборонив Шору обіймати посади в банківській системі впродовж п'яти років та конфіскував його активи на користь держави.

У червні Конституційний суд Молдови визнав неконституційною проросійську партію «Шор».

Читайте також: У Молдові суд арештував співробітника парламенту за підозрою у держзраді на користь РФ

У листопаді голова Національного центрального бюро Інтерполу в Молдові Віорел Центіу підтвердив, що Ілан Шор повернувся до Ізраїлю.

У 2015 році Ілана Шора засудили у справі про «крадіжку мільярда» до 7,5 року ув'язнення за шахрайство та відмивання грошей. Справа перебувала на розгляді в Апеляційній палаті Кишинева. Слухання багаторазово відтерміновували.

У 2019 році Ілан Шор виїхав із Молдови.

У Молдові президентські вибори і референдум щодо вступу до Європейського Союзу пройдуть 20 жовтня.

Фото: Telegram/ Victorie