Новий російський закон додатково посилить репресії - Полозов

Ексклюзив

Новий російський закон, який дозволяє визнавати «небажаними» у РФ організації, серед засновників або учасників яких є іноземні державні органи, призведе до подальшого посилення репресивного механізму в Росії.

Про це адвокат Микола Полозов заявив у коментарі кореспондентові Укрінформу.

«Зрозуміло, що російська влада не може дотягнутися до іноземних організацій, наприклад, МКС і його суддів, які виписали ордер на арешт Путіна. Хоча РФ і завела на них кримінальні справи, заочно оголосила в розшук… Інша справа - ті, хто проживають у Росії. І байдуже, чи брала людина участь у діяльності МКС, який тепер можуть визнати небажаною в РФ організацією. Лайкнув новину про ордер на арешт Путіна і все - є привід для заведення кримінальної справи з реальним терміном покарання», - зазначив Полозов.

Таким чином, на його думку, новий російський закон вплине на зовнішній світ «приблизно так же, як фетва талібів, яка забороняє грати на музичних інструментах, - на роботу оперних театрів у Європі». «Це закон, ухвалений із метою подальшого посилення репресивного механізму в Росії, проти її жителів. Це ще одна цеглина у стіну, що будує путінський режим, відгороджуючи Росію від цивілізованого світу», - пояснив адвокат.

Читайте також: У РФ визнали «іноагентом» піаніста Кісіна та священника-правозахисника Міхнова-Войтенка

Микола Полозов - російський адвокат, який нині живе в еміграції. Він захищав багатьох політичних в’язнів у РФ, в тому числі українських - Ахтема Чийгоза, Ільмі Умерова та інших.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер глава РФ Володимир Путін підписав закон, який дозволяє визнавати «небажаними» у Росії будь-які організації, засновниками чи учасниками яких виступають іноземні державні органи.

Законодавство РФ передбачає криміналізацію участі в діяльності «небажаної організації», максимальний термін покарання - до чотирьох років позбавлення волі, за організацію її діяльності - до шести років.