У РФ визнали «іноагентом» піаніста Кісіна та священника-правозахисника Міхнова-Войтенка

У РФ визнали «іноагентом» піаніста Кісіна та священника-правозахисника Міхнова-Войтенка

Укрінформ
Міністерство юстиції Росії у п'ятницю внесло до списку так званих іноземних агентів піаніста, лауреата багатьох міжнародних конкурсів Євгена Кісіна, священника-правозахисника, який не входить в РПЦ, Григорія Міхнова-Вайтенка та ще двох громадських діячів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

Кісін – один із найвідоміших класичних музикантів російського походження, вважається піаністом-віртуозом. Володар низки міжнародних музичних нагород, у тому числі російської премії імені Шостаковича та премії "Тріумф" та двох американських "Греммі". Разом із сім'єю виїхав із Росії після розпаду СРСР у 1991 році. Кісін постійно висловлюється проти політичних репресій у Росії, 2021 року підписав звернення з вимогою звільнити політв'язнів. Він засуджує війну Росії в Україні

За твердженням Мін'юсту РФ, Кісін "переказував гроші ЗСУ та поширював недостовірну інформацію про рішення російської влади" в іноземних ЗМІ.

Священник і правозахисник Григорій Міхнов-Вайтенко є єпископом Апостольської православної церкви, яка не має відношення до Московського патріархату. Він служить у Петербурзі. Міхнов-Вайтенко відомий своєю діяльністю у галузі правозахисту та благодійності.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії до України Міхнов-Вайтенко займається допомогою біженцям з України. Після смерті в колонії політика Олексія Навального Міхнов-Вайтенко заявив, що відслужить за ним панахиду, після чого його затримала поліція на виході з дому. У відділі поліції він переніс інсульт та був госпіталізований. Міхнов-Вайтенко – син відомого поета, дисидента Олександра Галича.

Крім них, до реєстру "іноагентів" були внесені колишній голова штабу Навального у Саратові Дмитро Цибірєв та колишній радянський шпигун, блогер Юрій Швець, який з 1993 року живе у США.

Читайте також: Суд у РФ арештував майно громадянина Франції, визнаного «іноагентом»

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту визнавати іноземними агентами некомерційні організації, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначені, що дозволяє владі переслідувати організації, які працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-