Литва висловила Росії протест через облите червоною фарбою посольство в Москві

Міністерство закордонних справ Литовської Республіки викликало радника посольства Росії у Вільнюсі Андрія Гасюка, щоб вручити йому ноту рішучого протесту у зв’язку з нападом на Посольство Литви в Москві, яке сьогодні, 12 липня, забруднили червоною фарбою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба зовнішньополітичного відомства балтійської країни.

У своїй ноті МЗС Литви вимагає від РФ дотримуватись усіх узятих на себе міжнародних зобов’язань, у тому числі положень статті 22 Віденської конвенції про дипломатичні зносини, про те, що приймаюча держава має вжити всіх необхідних заходів для захисту приміщення дипломатичного представництва від будь-якого вторгнення чи пошкодження, а також запобігати будь-якому порушенню недоторканності представництва чи приниженню гідності.

Крім того, зовнішньополітичне відомство вимагає від РФ негайно вжити всіх необхідних заходів для забезпечення охорони та недоторканності приміщень посольства та його майна, розслідування акту вандалізму та притягнення винних осіб до відповідальності. Також висловлене прохання надати пояснення, чому російські офіцери охорони не відреагували на атаку, та як в майбутньому буде забезпечено, щоб подібні атаки та недбалість роботи співробітників служби охорони посольства не повторювалися.

Читайте також: Посольство Литви у Москві облили червоною фарбою

МЗС Литви додає подробиці сьогоднішнього інциденту в Москві. Рано-вранці четверо невідомих у масках залили червоною фарбою вхід до посольства Литви. Російські співробітники поліції, які забезпечували зовнішню охорону посольства, на напад не відреагували, а викликана поліція прибула пізніше ніж через півгодини.

Як повідомлялося у квітні цього року у Вільнюсі невідомий двічі кинув "коктейль Молотова" в будівлю російського посольства. За даними поліції, було пошкоджено стіну будівлі дипмісії. Підозрюваного було затримано, його ім'я не оголошується. Журналісти писали, що це чоловік 1974 року народження і він уже раніше "потрапляв у поле зору правоохоронних органів".

Російські правоохоронці поки не повідомляли про затримання винних у інциденті з посольством Литви в Москві.

На початку липня МЗС Литви викликало представників посольства РФ у Вільнюсі та вручило ноту протесту у зв'язку з порушенням повітряного простору держави російським літаком.