Китай вимагає від Філіппін прибрати зі спірної мілини корабель берегової охорони

Пекін вимагає від Маніли негайно відвести від спірної мілини Сяньбінь (Сабіна) у Південнокитайському морі корабель берегової охорони Філіппін, погрожуючи рішучими заходами «для захисту свого територіального суверенітету».

Про це заявили в МЗС КНР, передає Укрінформ.

Корабель берегової охорони Філіппін нещодавно став на якір у лагуні Сяньбінь, яка лежить у межах 200-мильної виключної морської зони Філіппін, але на яку претендує Пекін.

«Китай дипломатичними каналами висловив Філіппінам протест та вимагає негайно припинити протиправні дії і терміново прибрати судно з цієї лагуни», - ідеться в заяві зовнішньополітичного відомства.

У ній підкреслюється, що Пекін вважає мілину Сяньбінь, яка належить до архіпелагу Спратлі (китайською – Наньша), своєю територією.

«Несанкціонований захід і тривале перебування філіппінських суден у лагуні цього архіпелагу серйозно порушує суверенітет Китаю, і це грубе недотримання положень Декларації про поведінку сторін у Південнокитайському морі», - зазначили в міністерстві.

Китайська сторона традиційно додала, що саме дії Маніли становлять серйозну загрозу миру і стабільності в цьому районі.

«Китай уважно стежить за розвитком подій, ми вживатимемо рішучих заходів для захисту свого територіального суверенітету, прав та інтересів на морі», - наголошується в заяві.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, включаючи райони, які перебувають під контролем Філіппін, В’єтнаму, Індонезії, Малайзії та Брунею. При цьому китайська сторона не визнає рішення Міжнародного суду в Гаазі від 2016 року про те, що експансивні претензії Пекіна не мають ніякого підґрунтя з погляду міжнародного права.

Читайте також: В’єтнам і Філіппіни проведуть перші спільні навчання сил берегової охорони

Як повідомляв Укрінформ, Філіппіни вперше за два роки заявили про небезпечні маневри ВПС Китаю поблизу філіппінського літака над спірним районом Південнокитайського моря.