Нідерланди стежать за розслідуванням вибухів на «Північних потоках» - прем’єр

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схооф заявив, що не хоче коментувати вибухи на “Північних потоках” та повідомлення про можливу роль України.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, під час щотижневої пресконференції він сказав, що підтримка Нідерландами України не зменшується.

“Ми стоїмо з Україною. Наші зусилля спрямовані на підтримку цієї країни. Чекаємо на результати німецького розслідування”, - сказав він.

За його словами, “важливо зупинити напад Росії на Україну в інтересах безпеки Європи та Нідерландів. Це означає, що підтримка України здійснюється саме у цьому контексті”.

Зі свого боку міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп та міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс також сказали, що чекають на результати розслідування.

Брекельманс також наголосив, що Нідерланди мають продовжувати підтримувати Україну, “бо ця країна бореться не лише за своє виживання, а й нашу безпеку”, - сказав Брекельманс.

Як повідомляв Укрінформ, лідер нідерландської ультраправої PVV (Партія свободи) Герт Вілдерс разом з іще двома однопартійцями звернувся із запитаннями до прем'єр-міністра Нідерландів Діка Схоофа, міністра закордонних справ Нідерландів Каспара Велдкампа та міністра оборони Нідерландів Рубена Брекельманса з проханням пояснити, чи було відомо про можливу роль України у вибухах на “Північних потоках”.

Читайте також: Уряд ФРН: Хто б не стояв за підривом Nord Stream, це не зашкодить відносинам між Берліном і Києвом

26 вересня 2022 року три з чотирьох ниток двох газопроводів Nord Stream для прокачування російського природного газу для Європи були зруйновані на глибині близько 80 метрів на дні Балтійського моря. При цьому постраждали гілки газогонів Nord Stream 1, який працював багато років, та Nord Stream 2, який так і не був уведений в експлуатацію. Росія звинувачувала у підриві Україну й США.

При цьому українська влада заперечила свою причетність до підриву. Про це заявляли Президент Володимир Зеленський та очільник ГУР Кирило Буданов. Заперечила свою причетність і польська сторона, якій закидали пособництво.

Фото: Getty Images