Уряд ФРН: Хто б не стояв за підривом Nord Stream, це не зашкодить відносинам між Берліном і Києвом

Уряд ФРН: Хто б не стояв за підривом Nord Stream, це не зашкодить відносинам між Берліном і Києвом

Укрінформ
Розслідування диверсії на газогоні Nord Stream є для німецької сторони найвищим пріоритетом, але безвідносно до результатів розслідування, це не виправдовує агресивної російської війни проти України та не завдасть шкоди німецько-українським відносинам.

Про це на брифінгу в середу заявив заступник речника федерального уряду Вольфганг Бюхнер.

«Розслідування ведеться відповідно до закону… Але абсолютно безвідносно до того, якими будуть результати цього розслідування, це не змінює нічого в тому факті, що Росія веде незаконну агресивну війну проти України», – заявив Бюхнер.

Він також запевнив, що розслідування (в якому, за повідомленнями ЗМІ, фігурують громадяни України) жодним чином не обтяжує відносини між Берліном і Києвом.

«Це жодним чином не пов’язане одне з одним… Йдеться про юридичне опрацювання кримінального вчинку… Безвідносно до результатів процесу ми (Німеччина) продовжуватимемо підтримувати Україну в її оборонній боротьбі проти незаконної загарбницької війни Росії стільки, скільки буде необхідно, як неодноразово казав канцлер», – зазначив Бюхнер.

Заступник речника наголосив при тому, що розслідування підриву на газопроводі Nord Stream є для федерального уряду «найвищим пріоритетом», і підтвердив, що розслідування цього інциденту з початку жовтня 2022 року веде федеральна генпрокуратура, до нього причетні також кримінальна поліція і федеральна поліція.

Коментувати ордер на арешт ані в керівництві уряду, ані в Міністерстві внутрішніх справ не стали, адресувавши всі запитання органам прокуратури.

Читайте також: Оператор «Північних потоків» подав позов проти страховиків на €400 мільйонів - FT

Як повідомлялося, кілька німецьких ЗМІ повідомили вранці 14 серпня, що федеральна генпрокуратура видала ще в червні ордер на арешт українця, якого підозрюють у здійсненні диверсії і точне місцезнаходження якого наразі невідомо. Також у справі проходить українське подружжя дайверів. Українська влада неодноразово підкреслювала, що не має нічого спільного з цим актом саботажу.

Три з чотирьох гілок газогонів Nord Stream 1 і 2 були підірвані на дні Балтійського моря 26 вересня 2022 року.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-