Іран поставить на паузу відповідь Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу - NYT

Іран може відкласти заплановану відповідь Ізраїлю за вбивство в Тегерані одного з лідерів ХАМАСу, щоб дати посередникам час на переговори щодо припинення вогню в Газі.

Про це The New York Times заявили американські, іранські та ізраїльські офіційні особи, передає Укрінформ.

У п'ятницю високопоставлені американські, ізраїльські, єгипетські та катарські чиновники зустрілися в Досі, столиці Катару, на другий день переговорів щодо врегулювання розбіжностей між Ізраїлем і ХАМАСом. Після цього у спільній заяві США, Єгипту і Катару йшлося, що обом сторонам було представлено «компромісну пропозицію».

Після завершення першого дня переговорів у четвер увечері прем'єр-міністр Катару Мохаммед бін Абдулрахман Аль Тані зателефонував в. о. міністра закордонних справ Ірану Алі Багері Кані. За словами двох іранських джерел видання, Аль Тані закликав Іран утриматися від будь-якої ескалації, зважаючи на переговори в Досі.

Наступного дня ізраїльська розвідка оцінила, що «Хезболла» та Іран знизили рівень бойової готовності своїх ракетних підрозділів, повідомили ізраїльські джерела видання. Тепер Ізраїль вважає, що відповідь Ірану відбудеться пізніше, сказали чиновники. Вони попередили, що їхні оцінки швидко змінюються з огляду на мінливість ситуації.

Читайте також: Іран використовував ChatGPT, щоб вплинути на президентські вибори у США - OpenAI

В останні тижні прем'єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу посилив умови Ізраїлю щодо укладення угоди. Він вимагає, щоб ізраїльські війська залишатися на кордоні Сектору Гази і Єгипту, щоб не дати ХАМАСу можливості відновити свою діяльність на палестинських територіях.

Як повідомляв Укрінформ, більше двох тижнів у регіоні очікують відплати Ірану за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії і одного з головних командирів «Хезболли» Фуада Шукра.

ХАМАС відмовився брати участь в останньому раунді переговорів, звинувативши Ізраїль у зволіканні.

Наразі у перемовинах про перемирʼя в Газі оголосили перерву до наступного тижня.

Фото: Getty Images