У США позбавлений мандата за шахрайство конгресмен Сантос пішов на угоду зі слідством

Колишній конгресмен-республіканець Джордж Сантос, якого позбавили мандата у зв’язку з двома десятками кримінальних обвинувачень, уклав угоду про визнання вини з федеральними прокурорами у Нью-Йорку.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на CBS News.

Як зазначається, Сантос визнав себе винним у банківському шахрайстві та крадіжці особистих даних за обтяжливих обставин.

«Після багатьох років брехні колишній конгресмен Джордж Сантос стояв у залі суду позаду мене й нарешті під присягою сказав правду. І ця правда полягає в тому, що він – злочинець», – заявив прокурор Бреон Піс.

За його словами, згідно з угодою, Сантос проведе у в'язниці щонайменше два роки й повинен буде виплатити 373 тис. доларів. Вирок йому буде оголошено 7 лютого у федеральному суді в Сентрал-Айсліпі штату Нью-Йорк.

«Він визнав, що брехав, крав і обдурював людей, – зазначив Піс. – Незліченні брехні та зухвалі перекручування фактів привели Сантоса до Конгресу. Для жертв різних фінансових злочинів та для суспільства, яких брехня й вигадки Сантоса позбавили чесного представництва в Конгресі, він вартий лише ганьби».

Читайте також: Американська профспілка висунула звинувачення Трампу і Маску за погрози страйкарям

За інформацією видання, ексконгресмен зізнався у шахрайському використанні кредитних карток іншої особи для власної вигоди, у наданні неправдивих свідчень Федеральній виборчій комісії, вчиненні банківського шахрайства у вересні-жовтні 2022 року.

11-місячне перебування Сантоса в Конгресі супроводжувалося скандалом, коли з’ясувалося, що він сфабрикував біографію, аби виграти вибори до Палати представників у 2022 році.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні минулого року Палата представників проголосувала за позбавлення депутатського мандата Сантоса. Політику було висунуто 23 кримінальні обвинувачення, зокрема, в тому, що він вводив в оману донорів під час виборчої кампанії, шахрайським шляхом отримував допомогу за безробіттям і несанкціоновано знімав кошти з кредитних карток своїх спонсорів.

Сантос сфабрикував свою біографію під час виборчої кампанії. Зокрема, видавав себе євреєм, брехав, що його бабуся й дідусь по материнській лінії походили з України та були змушені тікати з Європи під час Голокосту.

Читайте також: Сім'я Айзека Гейза вимагає від Трампа $3 мільйони компенсації за використання пісні співака

Крім того, він розповідав, що був зірковим волейболістом, що його співробітники загинули під час стрілянини в нічному клубі «Пульс» у 2016 році в Орландо, що його мати перебувала в Південній вежі під час атаки 11 вересня тощо.

Коли ж з’ясувалося, що Сантос не має стосунку ні до України, ні до єврейства, він заявив, що довів би це, але, мовляв, заважає «клята війна» в Україні.