У річницю радянського вторгнення у Празі провели акцію NeverMore 68

Фото, відео

У Празі у 56-ту річницю окупації Чехословаччини радянськими військами відбулась акція NeverMore 68. Окрім того, чеські волонтери зібрали понад 1 млн крон на дрони для ЗСУ.

Як повідомляє Укрінформ, культурно-соціальний фестиваль NeverMore 68 відбувся вже втретє.

Цього року він був зосереджений на історіях жінок - свідків трагічних подій серпня 1968 року, та тих, хто мав сміливість виступати проти тоталітарного режиму й несправедливості.

У рамках фестивалю, який пройшов під патронатом відомих жінок-політиків, зокрема голови парламенту Маркети Пекарової Адамової та міністерки оборони Яни Чернохової, відбулись дискусії, виставки, концерти. 

Гостями дискусій були учасники подій 1968 року, зокрема працівники Чехословацького радіо, підписанти Хартії 77, а також волонтери, які збирають гроші на допомогу Україні.

Також на акції були представлені тематичні документи та архівні матеріали, що стосуються і представників інших народів, які боролися з тоталітаризмом. Серед них - Іван Коваленко, житель Київської області, якого засудили в 1972 році за «антирадянську діяльність» і «критику міжнародної допомоги Чехословаччині».

На майданчику, де відбулася акція, також був виставлений радянський танк Т-55.

Сьогодні ж таки чеська ініціатива Dárek pro Putina («Подарунок для Путіна») провела віртуальний марафон зі збору грошей на 100 дронів Mavic 3 Pro для українських військових. Було зібрано 1 млн 119 тисяч 86 крон – майже 2 млн грн.

Читайте також: Фіала сподівається, що чеська ініціатива із закупівлі боєприпасів для України буде тривалою

Нагадаємо, вторгнення в Чехословаччину військ СРСР і ще чотирьох країн Варшавського договору сталося в ніч проти 21 серпня 1968 року. Останні російські солдати повернулися з цієї країни додому 1991 році.

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ