Китай і Білорусь домовилися зміцнювати співпрацю в торгівлі та безпеці

Китай і Білорусь домовилися зміцнювати співпрацю в низці секторів, включаючи енергетику, фінанси, торгівлю та безпеку.

Про це йдеться у спільній заяві за результатами зустрічі прем’єр-міністрів Китаю та Білорусі Лі Цяна і Романа Головченка в Мінську, передає Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

«Обидві сторони вживатимуть практичних заходів для поглиблення двосторонньої торгівлі та інвестиційного співробітництва, … розширять міжбанківську кредитно-фінансову співпрацю та двосторонню фінансову взаємодію», - ідеться в заяві МЗС КНР.

Пекін і Мінськ також сподіваються збільшити частку місцевих валют у двосторонніх торговельних, інвестиційних, кредитних та інших економічних операціях і мають намір створити ефективну систему розрахунків у нацвалютах для своїх суб’єктів господарювання.

Білорусь має намір поглибити співпрацю з Великою затокою Гуандун-Гонконг-Макао, економічним регіоном Китаю, що охоплює дев’ять мегаполісів, серед яких Гуанчжоу, Шеньчжень і Чжухай, де знаходяться штаб-квартири більшості технологічних компаній КНР.

За даними китайської сторони, Китай є другим за величиною торговим партнером Білорусі та її найбільшим торговим партнером в Азії. Торік торгівля між цими двома країнами перевищила 8,4 мільярда доларів.

Читайте також: Заводам РФ загрожує банкрутство через заборону Китаю постачати критично важливу сировину

Крім економіки і торгівлі, дві країни домовилися про посилення безпекового співробітництва.

«Обидві сторони зміцнюватимуть співпрацю у сферах оборони, правосуддя, правоохоронних органів та безпеки, включаючи навчання військового персоналу, та спільно боротимуться з кіберзлочинністю і транснаціональною злочинністю», - зазначається в заяві.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Китаю Лі Цян на зустрічі з очільником російського уряду Михайлом Мішустіним у Москві заявив, що його країна поглиблюватиме всебічну співпрацю з Росією.

Фото: Getty Images