Заводам РФ загрожує банкрутство через заборону Китаю постачати критично важливу сировину

Заводам РФ загрожує банкрутство через заборону Китаю постачати критично важливу сировину

Укрінформ
Російським промисловим підприємствам загрожують банкрутства та зупинення виробництва через неможливість закуповувати критично важливу хімічну сировину за кордоном, у тому числі у «дружніх» країнах.

Як передає Укрінформ із посиланням на The Moscow Times, про це йдеться у листі, який направили до уряду 20 великих компаній РФ, у тому числі представники автомобільної галузі, будівельні підприємства та виробники побутової техніки.

Через 14-й пакет санкцій Євросоюзу в Росію припинилися поставки поліметиленфенілізоціанатів (інша назва метилендіфенілдіізоціанат, МДІ), які використовуються у виробництві монтажних пін, герметиків, наливних підлог, труб, комплектуючих холодильників і автозапчастин. За цим матеріалом економіка залежить від імпорту на 100%, йдеться в листі, направленому на ім'я голови російського Мінпромторгу Антона Аліханова.

Постачальники зі США, Європи та Японії припинили відвантаження, згодом до них приєднався Китай. Найбільший виробник МДІ з КНР Wanhua Chemical Group оголосив про повну зупинку поставок до Росії. Спроба домовитись із Саудівською Аравією успіхом не увінчалася, скаржаться промисловці: Sadara Chemical не підтвердила можливість відвантажень до Росії.

«Це рішення стало потрясінням для галузі, оскільки з урахуванням обмеженості складських запасів в учасників ринку та обмеженого терміну зберігання МДІ збереження цієї ситуації протягом кількох найближчих місяців спричинить ризики зупинки та банкрутства діючих виробництв», — йдеться у листі.

Виконавчий директор асоціації НАППАН (об'єднує виробників будівельних панелей) Олексій Горохов підтвердив, що "на ринку вже почалася паніка". Справа в тому, що створити запаси МДІ неможливо технічно, оскільки він швидко розкладається; наявних запасів вистачить лише на два місяці, а можливості налагодити сірі схеми дуже обмежені, пояснює експерт.

«Втрата від недопостачання цього компонента буде величезною. Його замінити в більшості сфер застосування нема чим <…> Зрештою, це робочі місця, це люди, які мають отримувати зарплату, але підприємства не зможуть її забезпечити», - зазначив Горохов.

Без МДІ неможливо виготовити піну, з якої робиться теплоізоляція, проте постраждають не лише будівельні компанії, а й, наприклад, виробники холодильників, попереджає Антон Гуськов, офіційний представник РАТЕК (асоціації торгових компаній та товаровиробників електропобутової та комп'ютерної техніки).

Читайте також: Зеленський закликав розширити санкційний режим проти Росії

«У нас він (МДІ) не виробляється, а якщо і виробляється, то в незначних кількостях і в непридатній для побутової техніки якості», - нарікає Гуськов. Запуск власного виробництва МДІ був включений до програми розвитку промисловості ще у 2014 році, але за 10 років жоден повноцінний завод у РФ так і не був побудований.

Представники промислових компаній у листі просять терміново вирішити питання на «всіх рівнях взаємодії» з Китаєм щодо відновлення прийому замовлень на МДІ, а також допомогти домовитися із Саудівською Аравією. Крім того, вони вказують на необхідність вирішити проблеми з проведенням оплати за МДІ у банках Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, 24 червня міністри закордонних справ країн ЄС ухвалили 14-й пакет санкцій проти Росії у зв’язку з її агресією проти України, який посилює тиск на російську енергетику та містить заходи для запобігання спробам оминати обмеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-