Південна Корея планує на наступний рік рекордний оборонний бюджет

Міністерство оборони Південної Кореї пропонує наступного року збільшити військовий бюджет на 3,6%, до рекордних 61,6 трлн вон (приблизно $46,3 мільярда), аби посилити можливості реагування на нові військові загрози з боку КНДР. 

Про це повідомляє Yonhap, передає Укрінформ. 

Цьогорічні державні видатки на оборону склали 59,4 трлн вон ($44,6 млрд), тож якщо парламент країни схвалить пропозицію, оборонний бюджет Південної Кореї вперше перевищить 60 трлн вон ($45,11 млрд).

Приблизно 18 трлн вон ($13,5 млрд), на 2,4% більше, ніж цього року, Міноборони має намір спрямувати на закупівлю озброєнь та проєкти з посилення обороноздатності країни. 

Решта близько 43,5 трлн вон ($32,7 млрд), на 4,2% більше в порівнянні з 2024-м, планується виділити на утримання збройних сил.

Темпи збільшення оборонного бюджету трохи перевищують запропоноване загальне зростання держвитрат на 3,2%, але уряд пропонує надати пріоритет військовим витратам з огляду на збільшення викликів безпеці країни та світу загалом.

Читайте також: Сеул запевняє, що Південна Корея не прагне поглинути КНДР

Направлення проєкту бюджету на 2025 рік до Національних зборів (парламенту країни) очікується наступного тижня. 

Як повідомляв Укрінформ, ВПС Сполучених Штатів і Південної Кореї проводять масштабні навчання з бойовою стрільбою із залученням близько шестидесяти бойових літаків різних типів для зміцнення готовності спільно протистояти загрозам з боку КНДР.