Литва залучає до захисту держави 5,5 тисячі добровольців

Литва мобілізувала 5,5 тисячі цивільних осіб, які хочуть долучитися до захисту держави – у мирний час вони мають стати сполучною ланкою між населенням та армією.

Ці добровольці зареєструвалися в комендатурах або спеціальних офісах комендантів, передає Укрінформ із посиланням на Польське радіо

Найбільше добровольців зголосилося у Вільнюському регіоні — понад дві з половиною тисячі осіб.

«Я хочу бути корисним», - розповів Польському радіо один із добровольців Томаш Божероцький, історик з Вільнюського університету. Він підкреслив, що прагнув здобути конкретні навички.

«Комендатура - це не лише підготовка до партизанської війни у разі можливої окупації, а й добровільна участь в іншій сфері суспільного життя. Це може бути логістика чи психологія. Не всі з нас створені для того, щоб бути солдатами», - сказав Божероцький.

Читайте також: Литва передала Україні новий пакет військової допомоги

Зазначається, що під час війни завданням комендатур буде, серед іншого, боротьба з диверсійними групами, захист об'єктів критичної інфраструктури, встановлення блокпостів та нагляд за процесом евакуації.

У вересні литовські добровольці пройдуть відбір, а потім - спеціалізовані тренінги, перші з яких заплановані вже на жовтень.

Читайте також: У Вільнюсі провели акцію з плетіння маскувальних сіток для українських захисників

Як повідомляв Укрінформ, литовське Агентство оборонних ресурсів закуповує у п'яти виробників бойових дронів продукції на 8 млн євро. Дрони будуть передані армії Литви та ЗСУ.

Фото: U.S. European Command (EUCOM)