Трамп може залучити Маска в свою команду попри потенційний конфлікт бізнес-інтересів - WP

Експрезидент США Дональд Трамп у разі перемоги на виборах планує включити Ілона Маска в державну комісію з аудиту федеральних витрат Сполучених Штатів з метою їх скорочення – попри потенційний конфлікт бізнес-інтересів мільярдера.

Про це пише The Washington Post, передає Укрінформ.

«За зачиненими дверима колишній президент Дональд Трамп і його радники впродовж місяців обговорювали створення комісії на чолі з відомими бізнес-менеджерами, щоби переглянути урядові витрати та визначитися з тисячами програм, які потрібно скоротити», - зазначає видання.

У цьому контексті зауважується, що наразі «Трамп розглядає план, який може забезпечити Ілону Маску певну роль в проведенні цього аудиту державних агентств США». Раніше йшлося про те, що Трамп був готовий у разі перемоги призначити Маска своїм радником, однак не уточнювалося, якою саме може бути роль мільярдера в такому разі.

Читайте також: Гарріс закликала Трампа провести дебати із постійно увімкненими мікрофонами

Чинний кандидат у президенти США від республіканців таким чином хоче повторити ідею, запроваджену Рональдом Рейганом та сенатором Томом Коберном. Вони свого часу випустили так звану «Книгу відходів», яка визначала нецільове витрачання державних коштів. І це могло би відволікти увагу виборців від планів Трампа збільшити державний борг, зауважує видання. 

Сам Маск уже давав зрозуміти, що готовий служити Трампу. Однак це може призвести до конфлікту бізнес-інтересів мільярдера. Адже йдеться про потенційні фінансові вигоди, які адміністрація Трампа – в разі його перемоги – могла би надати Маску. 

Зокрема, зазначається, що компанії Маска SpaceX, і Starlink можуть лише виграти від нових федеральних контрактів. Адже вже на нинішньому етапі республіканська платформа вимагає збільшення інвестицій у супутники та прискорення дослідження космосу в напрямку Марса.

Читайте також: Трамп в інтерв’ю Маску заявив, що за свого президентства застерігав Путіна не нападати на Україну

Крім того, союз Маска з Трампом міг би посприяти зменшенню регуляцій по відношенню до компаній мільярдера, запроваджених у США впродовж останніх років.

Як повідомлялося, компанія Маска піддалася більшим регулятивним перевіркам, ніж за часів адміністрації Трампа – на тлі зусиль Білого дому щодо посилення профспілкової політики та придушення потенційних корпоративних злочинів. Водночас, Комісія з питань цінних паперів США ініціювала окреме розслідування щодо соцмережі X (колишньої Twitter), яку Маск придбав у 2022 році, а Національна рада з трудових відносин розслідує звинувачення щодо порушень всередині компанії SpaceX.

Фото: AA