У США висунули звинувачення лідерам ХАМАСу за напад на Ізраїль

Міністерство юстиції США висунуло кримінальні звинувачення проти лідера ХАМАСу Ях’ї Сінвара та ще п’ятьох високопоставлених діячів угруповання у зв’язку з нападом на Ізраїль7 жовтня 2023 року.

Про це повідомляє France24, передає Укрінформ.

Як зазначається, це перша спроба американських правоохоронних органів офіційно покарати організаторів нападу.

Обвинувальний висновок надісланий до федерального суду в Нью-Йорку.

Лідери угруповання звинувачуються за сімома пунктами, зокрема у змові з метою надання матеріальної підтримки іноземній терористичній організації, змові з метою вбивства громадян США та змові з метою використання зброї масового знищення, що призвело до смерті. У документі також звинувачують Іран та рух "Хезболла" у наданні бойовикам фінансової підтримки та зброї.

Серед лідерів ХАМАСу, яким були висунені звинувачення, – Марван Ісса, заступник лідера озброєного крила ХАМАСу у Газі, який допомагав планувати напад 7 жовтня; Халед Машааль, колишній лідер групи, яка, як вважають, базується у Катарі; Мохаммед Дейф, давній тіньовий військовий лідер ХАМАСу, якого вважають мертвим після ізраїльського авіаудару на півдні сектору Гази у липні; Алі Барака, який мешкає в Лівані та є керівником відділу зовнішніх зв’язків ХАМАСу. Колишньому лідеру ХАМАСу Ісмаїлу Ханії також висунули звинувачення.

Загалом троє з шести обвинувачених, зазначених у скарзі, вважаються мертвими.

"Оприлюднені сьогодні звинувачення є лише частиною наших зусиль, спрямованих на всі аспекти операцій ХАМАСу, — заявив генеральний прокурор Меррік Гарленд.

Читайте також: Білий дім назвав вимоги для врегулювання в Газі

Білий дім заявив, що розробляє нову пропозицію про припинення вогню та угоду про заручників зі своїми єгипетськими та катарськими колегами, щоб спробувати досягти угоди між Ізраїлем та ХАМАСом про припинення майже 11-місячної війни в секторі Гази.

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, вбивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Унаслідок цього нападу загинуло щонайменше 43 громадянина США.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Фото: EPA/UPG