В Ірландії розслідуватимуть випадки сексуального насильства у релігійних школах

Уряд Ірландії створить спецкомісію, яка займатиметься розслідування випадків сексуального насилля у школах, якими керують католицькі релігійні ордени.

Як повідомляє Euronews, таке рішення прийнято після оприлюднення відповідного звіту, передає Укрінформ.

"Урядове розслідування виявило майже 2400 випадків сексуального насильства у сотнях шкіл, якими керують релігійні ордени по всій Ірландії", - йдеться у повідомленні.

Міністр освіти Ірландії Норма Фолі назвала звіт "жахливим документом, що містить деякі з найжахливіших фактів сексуального насильства".

Розслідування виявило, що в період з 1927 по 2013 рік у 308 школах по всій країні були 884 ймовірні ґвалтівники. Більш ніж половина людей, звинувачених у насильстві, вже померли.

Більшість заяв надійшла від 42 органів, які раніше керували або продовжують керувати школами. 17 спеціальних шкіл також зареєстрували 590 заяв щодо 190 ймовірних ґвалтівників.

Під час розслідування опитано отримано письмові заяви від 149 постраждалих, більшість ‒ від чоловіків 50-60 років.

Опитані розповіли, що “їх розбещували, роздягали та накачували наркотиками", все відбувалося в атмосфері страху та мовчання. Це насильство призвело до проблем із психічним здоров’ям у жертв та виникнення наркотичної залежності.

Уряд Ірландії розпочав розслідування у 2022 році після виходу фільму радіомовника RTÉ, в якому йшлося про випадки сексуального насильства у школі Blackrock College, жертвами якого, як стверджується, стали 57 людей.

Читайте також: Зростання домашнього насильства: у МВС назвали причини

Йшлося про звинувачення у зловживаннях з боку священиків та релігійних організацій, що відносяться переважно до католицької церкви, а також щодо єзуїтів, отців-кармелітів, християнських братів, сестер милосердя та місіонерів Найсвятішого Серця.

Як повідомляв Укрінформ, за останні 70 років щонайменше 4 815 дітей зазнали сексуального насильства з боку представників Католицької церкви у Португалії.

Як повідомляв Укрінформ, близько 216 000 дітей стали жертвами жорстокого поводження з боку католицького духовенства у Франції з 1950 року.

Фото ілюстративне