Зростання домашнього насильства: у МВС назвали причини

Зростання домашнього насильства: у МВС назвали причини

Ексклюзив
Укрінформ
Значна частина факторів, які впливають на зростання домашнього насильства в Україні, пов'язана саме з війною.

Про це в інтерв'ю Укрінформу поінформувала заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

«На зростання кількості випадків домашнього насильства в Україні впливають багато факторів, і велика частина з них пов’язана саме з війною. Повернення ветеранів із фронту – один із таких чинників. Потрібно враховувати те, що тепер ті, що є військовими, ще кілька років тому були цивільними, і дехто з них мав певні складні ситуації у своїх родинах, що відображалося також на можливому домашньому насильстві», - сказала заступниця міністра.

За її словами, насправді війна створює сприятливий ґрунт для насильства загалом.

«Це і постійна тривога, і втрати – хтось втратив житло, хтось – рідних, хтось був змушений переїхати. Це все формує емоційне виснаження нашого суспільства, і в деяких випадках спричиняє пригнічення, інколи – агресію», - зазначила Павліченко.

Вона заявила, що домашнє насильство – це комплексна проблема, яка потребує системного підходу і системного аналізу цієї ситуації загалом.

Читайте також: За сексуальне насильство щодо цивільних оголосили підозру 48 російським військовим - МВС

Відповідаючи на питання, що наразі можна зробити, щоб зупинити зростання домашнього насильства в Україні, заступниця глави МВС поінформувала, що Україна постійно вдосконалює своє законодавство і що, зокрема, змінюється законодавство у контексті запобігання та протидії домашньому насильству.

Павліченко нагадала, що цього року Президент Володимир Зеленський підписав закон, який посилює адмінвідповідальність за вчинення домашнього насильства.

«Там є досить багато новел, які, на мою думку, поліпшать ситуацію щодо домашнього насильства, а також поліпшать реагування поліції на це явище», - сказала вона.

Заступниця міністра висловила думку, що суспільство не має толерувати насильство, та ще і під час війни.

«Ми маємо формувати в нашому суспільстві культуру недопущення замовчування, культуру повідомлення про домашнє насильство, якщо воно сталося. Я сподіваюся, що ми, наше суспільство, все ж таки вже відходимо від позиції на кшталт «моя хата скраю, нічого не знаю», і якщо за дверима, наприклад, сусіда щось таке відбувається, то не пройдемо повз», - зазначила Павліченко.

Читайте також: В Україні цього року рівень домашнього насильства зріс на 14% - Клименко

Як повідомлялося, 22 травня 2024 року Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроєкт № 8329, яким посилюється протидія домашньому насильству.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-