В Україні цього року рівень домашнього насильства зріс на 14% - Клименко

В Україні цього року рівень домашнього насильства зріс на 14% - Клименко

Укрінформ
Від початку 2024 року рівень домашнього насильства в Україні зріс на 14% і продовжує зростати. Наразі існує кореляція між зростанням домашнього насильства і посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) у ветеранів, які повернулися з війни.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, передає Укрінформ.

«Від початку року рівень домашнього насильства в Україні зріс на 14%», - сказав він, зауваживши, що цей рівень продовжує зростати і надалі.

За його словами, існує пряма кореляція між зростанням домашнього насильcтва та ПТСР у військових ветеранів, які повернулися з війни.

«Дуже великий відсоток, десь 60% – це військові (причетні до домашнього насильства – ред.). І це стосується військових не тільки Збройних сил, а всіх військових, хто був на фронті», – повідомив Клименко.

Міністр вважає, що психологічна реабілітація ветеранів в Україні «перебуває у зародковому стані».

«Якщо ми не підберемо фахівців і не навчимо їх, то будемо мати великі проблеми після закінчення війни. Що робить людина з ПТСР або людина, яка має ментальні якісь зміни після війни? Вона може бути або алкоголіком, або наркоманом, або піти в кримінальне середовище. Або це все поєднувати між собою. Справа в тому, що люди після війни, частина людей, навчилася холоднокровно вбивати, наприклад, і цих людей нам треба з цієї війни буде просто-напросто витягувати», — сказав він.

Читайте також: Рада посилила протидію домашньому насильству - що нового у законі

Очільник МВС зазначив, що психологічна реабілітація ветеранів — це одне зі стратегічних завдань, які перед урядом поставив Президент України Володимир Зеленський.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів визначив порядок надання субвенції місцевим бюджетам на створення спеціалізованих служб, які надають послуги та психосоціальну підтримку особам, постраждалим від домашнього насильства.

Фото: МВС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-