Макрон призначив Барньє прем’єром і доручив формувати уряд

Президент Франції Еммануель Макрон призначив Мішеля Барньє прем'єр-міністром та доручив йому сформувати уряд єдності.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресреліз Єлисейського палацу.

«Президент Республіки доручив йому (Барньє – ред.) сформувати єдиний уряд, який служитиме країні та французькому народу», - йдеться в документі.

Там зазначається, що це призначення відбулося після безпрецедентного раунду консультацій, щоб забезпечити стабільну роботу уряду.

«Президент гарантував, що прем'єр-міністр і майбутній уряд відповідатимуть умовам, які дозволять їм бути максимально стабільними і дадуть можливість об'єднати якомога більшу кількість людей», - зауважили в Єлисейському палаці.

Читайте також: Марін Ле Пен вимагає скликати позачергову сесію парламенту Франції

Мішель Барньє - член правої партії «Республіканці», йому 73 роки, тож він стане найдосвідченішим прем’єром 5 республіки та змінить на цій посаді 35-річного Габріеля Атталя, який був наймолодшим.

Упродовж тривалої політичної кар’єри Барньє чотири рази обіймав міністерські посади (у міністерствах навколишнього середовища, європейських справ, закордонних справ, сільського господарства), двічі був євродепутатом та єврокомісаром з питань внутрішнього ринку та послуг.

Мішель Барньє запам’ятався також як офіційний переговорник від ЄС під час Brexit.

Нагадаємо, Франція перебувала в очікуванні рішення президента щодо нового прем’єра 60 днів, після позачергових парламентських виборів, що відбулися на початку червня. Перемогу на них здобув лівий «Новий народний фронт», однак не отримав абсолютної більшості.

Раніше повідомлялось, що Макрон зустрінеться з двома експрезидентами Франції, перш ніж назве ім'я нового прем'єра.

Фото: gettyimages