Новий прем’єр Франції буде палким прихильником України - експерт

Ексклюзив

Новопризначений прем’єр-міністр Франції Мішель Барньє буде палким прихильником України та відіграватиме значну роль у зовнішній політиці, на відміну від свого попередника Габріеля Атталя.

Про це в ексклюзивному коментарі власному кореспонденту Укрінформу у Франції розповів ексзаступник координатора Національної розвідки при президенті Франції Жиром Пуаро.

«Призначення Мішеля Барньє на посаду прем'єр-міністра - хороша новина для України. Його попередник не відігравав жодної ролі у зовнішній політиці. Але з Мішелем Барньє все буде інакше. Він має великий досвід у цій сфері - як член парламенту, як міністр і як віцепрезидент Європейської комісії», - зазначив Пуаро.

За словами експерта, Барньє належить до «традиційних правих», які віддані ідеї свободи, демократичним цінностям та повазі до міжнародного права.

«І як палкий європеєць, новий глава уряду знає, що Європа повинна бути сильною перед обличчям небезпек, які їй загрожують. Тому він буде палким прихильником України», - додав Пуаро.

Нагадаємо, Мішель Барньє є членом партії «Республіканці» (Les Républicains). Навесні 2024 року переважна більшість республіканців в Національній асамблеї (парламенті) підтримали ратифікацію безпекової угоди між Україною та Францією.

Читайте також: Марін Ле Пен вимагає скликати позачергову сесію парламенту Франції

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон призначив Мішеля Барньє прем'єр-міністром та доручив йому сформувати уряд єдності.

Мішель Барньє - член правої партії «Республіканці», йому 73 роки, тож він стане найдосвідченішим прем’єром 5 республіки та змінить на цій посаді 35-річного Габріеля Атталя, який був наймолодшим.

Упродовж тривалої політичної кар’єри Барньє чотири рази обіймав міністерські посади (у міністерствах навколишнього середовища, європейських справ, закордонних справ, сільського господарства), двічі був євродепутатом та єврокомісаром з питань внутрішнього ринку та послуг.

Він запам’ятався також як офіційний перемовник від ЄС під час Brexit.

Фото надане Жиромом Пуаро