Передача Росії іранських ракет призведе до різкої ескалації війни - Білий дім

Будь-яке постачання іранським режимом балістичних ракет до Росії означатиме різку ескалацію війни, розв’язаною нею проти України.

Так відреагував Білий дім на повідомлення про можливу передачу іранських балістичних ракет до Росії, повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Ще в серпні стало відомо, що Росія очікує «неминучого постачання» з Ірану сотень балістичних ракет Fath-360 малої дальності. Також повідомлялося, що десятки російських військових опановують в Ірані нові види озброєнь із супутниковим наведенням, зазначає агентство.

При цьому воно посилається на газету The Wall Street Journal, яка 6 вересня повідомила, що іранські ракети вже були доставлені в Росію.

«Ми попереджали про те, що Росія й Іран поглиблюють партнерство у безпековій сфері від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, та висловлювали стурбованість у зв’язку з цими повідомленнями», - заявив речник Ради нацбезпеки Білого дому Шон Саветт.

Читайте також: Іранські балістичні ракети: чи впорається українська ППО

За його словами, будь-яка передача іранських балістичних ракет до РФ означатиме «драматичну ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України».

Інший представник адміністрації США повідомив, що американська сторона уважно відстежує можливі переміщення ракет з Ірану.

Тим часом місія Ірану при ООН у Нью-Йорку заявила, що позиція Тегерана стосовно «українського конфлікту» залишається незмінною.

«Іран вважає негуманним надання військової допомоги сторонам конфлікту, що призводить до збільшення людських жертв, руйнування інфраструктури та відходу від переговорів про припинення вогню. Таким чином, Іран не тільки сам утримується від таких дій, а й закликає інші країни припинити постачання зброї сторонам, залученим у конфлікт», - заявили в іранському представництві.

Читайте також: Глава МЗС Ірану заперечив намір країни передавати Росії балістичні ракети - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, західні ЗМІ із посиланням на поінформовані джерела писали, що Іран невдовзі може передати Росії балістичні ракети. При цьому припускалося, що це може викликати швидку відповідь з боку союзників України.

Фото ілюстративне