Розширення ЄС стало неминучим - єврокомісар Варгеї

За нинішніх геополітичних та безпекових умов розширення ЄС стало неминучим, оскільки саме від успіху політики розширення залежить здатність Євроюзу завершити розбудову європейського проєкту та зберегти мир, стабільність та добробут на континенті.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення і сусідства Олівер Варгеї під час міжпарламентської конференції ЄС щодо Спільної зовнішньої та безпекової політики (CFSP) та Спільної політики з безпеки й оборони (CSDP) Європейського Союзу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Політика розширення стала ключовим пріоритетом Європейського Союзу. Сьогодні, виходячи з геополітичної та безпекової ситуації, яку ми бачимо в Європі, розширення (ЄС) стало неминучим. Тому що немає миру, добробуту й безпеки Європи без розширення. Наші обговорення протягом наступного мандата (Єврокомісії) будуть великою мірою визначатися цією темою. Більше немає питання, чи буде розширення. Питання - коли воно буде», - наголосив представник Єврокомісії.

Він зауважив, що розширення є геополітичною інвестицією ЄС у зміцнення засад довгострокового миру, стабільності й безпеки на континенті.

Варгеї нагадав, що протягом попередніх п’яти років досягнуто помітних результатів у залученні до процесу розширення ЄС країн Західних Балкан та Східного сусідства ЄС. Україна, Молдова, Грузія, Боснія і Герцеговина отримали статус країн-кандидатів.

Лідери ЄС вирішили розпочати переговори про вступ із Албанією, Північною Македонією, Україною і Молдовою, Боснією і Герцеговиною, доручивши Раді ЄС ухвалити рамкові умови для них. Перші міжурядові конференції в межах процесу розширення вже відбулися з Албанією, Північною Македонією, Україною і Молдовою. ЄС у червні розпочав переговори з Чорногорією щодо закриття переговорних кластерів, що означає завершення процесу вступу країни до ЄС.

«Наступні міжурядові конференції можуть бути проведені у 2025 році, після того, як Україна і Молдова досягнуть визначених орієнтирів для відкриття першого кластеру щодо фундаментальних положень. Для Грузії є дуже важливим підтвердити свої зобов’язання щодо членства в ЄС та продовжити рух європейським шляхом», - зауважив Варгеї.

Єврокомісар зазначив, що ЄС створив фінансові інструменти для підтримки країн-кандидатів. Зокрема, для Західних Балкан створений план соціально-економічного зростання на €6 мільярдів, який набув чинності у травні.

Читайте також: Єврокомісар з розширення обіцяє «вести» Україну у підготовці до вступу в ЄС

Для підготовки до членства в ЄС України, із метою сприяння процесам її відновлення та відбудови ЄС створив Український фонд в обсязі €50 мільярдів євро на 2024-2027 роки. У липні Єврокомісія дала позитивну оцінку демократичному розвитку України, що дозволило їй отримати перший транш із Українського фонду в обсязі майже €4,2 мільярда. Загалом цьогоріч Єврокомісія планує перерахувати до бюджету України €16 мільярдів з огляду на ефективне впровадження у країні ключових реформ.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів ухвалив постанову, яка передбачає створення Міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення переговорного процесу про вступ України до Європейського Союзу та адаптації її законодавства. Зокрема, уряд створив 36 робочих груп для переговорів про вступ України до ЄС.