Туреччина вперше за 13 років взяла участь у засіданні Ліги арабських держав

Туреччина вперше, після 13-річної перерви, взяла участь у засіданні Ліги арабських держав на рівні міністрів закордонних справ.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на CNN Türk.

“Після процесу нормалізації, проведеного з країнами Перської затоки, розпочався новий етап. Туреччину вперше за 13 років запросили на чергове засідання Ради міністрів закордонних справ Ліги арабських держав”, - повідомляє телеканал.

У зустрічі, яка відбулася в Каїрі, столиці Єгипту, взяв участь міністр закордонних справ Хакан Фідан. Він виступив із заявою щодо регіональних питань, зокрема, ситуації в Газі.

Зазначається, що запрошення міністра Фідана на засідання Ради міністрів закордонних справ є відображенням інтересу до ролі Туреччини в регіоні. Востаннє Туреччина брала участь в засіданні Ліги арабських держав у 2011 році.

Починаючи з 2018 року, на засіданнях Ради міністрів закордонних справ Ліги арабських держав було прийнято кілька негативних рішень про те, що Туреччина втручається у внутрішні справи арабських країн. Однак у результаті ініціатив, прийнятих на різних рівнях, і розвитку відносин з арабськими країнами, особливо з Єгиптом, формулювання рішень було поступово пом'якшено.

Читайте також: У Туреччині розраховують на посилення стратегічних відносин після призначення нового глави МЗС України

Вказується, що відносини Туреччини з арабськими країнами, що розвиваються в останні роки, “принесли нові можливості в контексті як пошуку рішень поточних проблем у регіоні, так і конкретного майбутнього співробітництва на основі взаємної вигоди”.

Як повідомляв Укрінформ, у червні цього року Рада міністрів закордонних справ Організації економічного співробітництва восьми ісламських країн, що розвиваються (D-8), провела позачергове засідання 8 червня у Стамбулі для обговорення погіршення ситуації в секторі Гази.

Фото: unsplash