У Туреччині розраховують на посилення стратегічних відносин після призначення нового глави МЗС України

У Туреччині розраховують на посилення стратегічних відносин після призначення нового глави МЗС України

Ексклюзив
Укрінформ
Призначення новим міністром закордонних справ колишнього посла України в Туреччині Андрія Сибіги викликало позитивний резонанс у турецьких ЗМІ. Зокрема, вони прогнозують що дане призначення сприятиме подальшому поглибленню стратегічного партнерства між Україною та Туреччиною.

Одним з перших новопризначеного міністра закордонних справ України Андрія Сибігу привітав міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан, зауважив в коментарі Укрінформу посол України в Туреччині Василь Боднар.

«Вже відбулася телефонна розмова між новопризначеним міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою та міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом. Це була плідна розмова, сторони обговорили конкретний план взаємодії на найближчий час, та активізацію двостороннього політичного діалогу. Мова йшла про посилення стратегічного партнерства, втілення Формули миру президента Володимира Зеленського та безпеку в Чорноморському регіоні. Також скоординували позиції напередодні Генасамблеї ООН», - наголосив Боднар.

Читайте також: Зняття обмежень на використання західної зброї: Сибіга провів низку розмов з іноземними колегами

За словами дипломата, країни також мають намір поглиблювати співпрацю в оборонній сфері.

«Безумовним пріоритетом для України є зброя. Новий міністр неодноразово на цьому наголошував. Ще на посаді посла України в Туреччині, Андрій Іванович заклав основи для тепер вже відомої й успішної співпраці України з Туреччиною в сфері постачання безпілотників - “байрактарів”. Компанія Baykar на сьогодні вже інвестувала більше 100 мільйонів доларів в економіку України. Це справді особливий приклад співпраці», - додав Боднар.

Посол України в Туреччині нагадав про те, що найближчим часом очікується ратифікація українським парламентом Угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною, що також матиме позитивний вплив на розвиток двосторонньої торгівлі і бізнес-активностей. Також триває робота щодо залучення турецького бізнесу до відновлення України.

Читайте також: У Туреччині діє понад 20 українських громад, які допомагають Україні - посол

«Співпраця між Україною та Туреччиною розвивається в усіх сферах. Турецька сторона займає проактивну позицію в реалізації Формули миру президента Володимира Зеленського. Для нас це важливо, оскільки Туреччина має вагомий вплив на глобальний південь та вже продемонструвала активну залученість по імплементації конкретних напрямків Формули миру», - сказав дипломат.

За його словами, на постійному порядку денному українсько-турецького діалогу перебувають питання обміну військовополоненими, звільнення політичних в'язнів та триває постійний діалог по лінії омбудсменів України та Туреччини.

Як повідомляв Укрінформ, 5 вересня Верховна Рада підтримала відставку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та проголосувала за призначення Андрія Сибіги на цю посаду. До цього Андрій Сибіга обіймав посаду першого заступника міністра закордонних справ, у період 2016-2021 років був послом України в Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-