Командування ООН закликає Росію і КНДР негайно припинити військову співпрацю

Заява

Командування ООН (UNC) у вівторок закликало Росію і Північну Корею негайно припинити військову співпрацю та висловило серйозне занепокоєння торгівлею зброєю та іншими видами діяльності.

Про це повідомляє Yonhap, передає Укрінформ.

«Міністри оборони і представники висловили серйозну стурбованість з приводу військового співробітництва між Росією і КНДР, передбаченого підписанням «Договору про всеосяжне стратегічне партнерство», включаючи операції з озброєннями і технологічне співробітництво. Вони закликають Росію і КНДР негайно припинити всю подібну діяльність», - йдеться в спільній заяві, ухваленій під час зустрічі міністрів оборони та членів багатонаціональних сил з нагляду за дотриманням перемир'я у Корейській війні 1950-53 років.

Південна Корея і США звинуватили КНДР у постачанні зброї Росії для підтримки війни проти України та в порушенні резолюцій Ради Безпеки ООН у зв'язку з ракетною і ядерною програмами КНДР.

«Незаконна підтримка КНДР зброєю призвела до жорстоких і фатальних результатів в Україні. Країни, які поділяють універсальні цінності свободи і демократії, повинні спільно відреагувати, встановивши міцну солідарність», - заявив на зустрічі міністр оборони Південної Кореї Кім Йонг Хен.

У спільній заяві учасники також рішуче засудили незаконні ядерні та балістичні ракетні програми КНДР.

Читайте також: Росія може використати іранські ракети для атак по інфраструктурі України восени та взимку - ISW

Країни-члени UNC заявили, що залишатимуться єдиними у разі відновлення військових дій або збройного нападу на Південну Корею, і домовилися збільшити обмін інформацією та посилити проведення спільних навчань.

UNC, до складу якої входять країни, що надавали війська або медичну допомогу Південній Кореї під час Корейської війни, була створена в липні 1950 року за мандатом ООН з метою підтримки Півдня проти агресії Північної Кореї. Нинішніми 18 членами UNC є також Австралія, Бельгія, Велика Британія, Колумбія, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Італія, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Філіппіни, Таїланд, Туреччина та Франція.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати продовжують працювати над притягненням Північної Кореї до відповідальності за підтримку російської агресії проти України.

Фото: Yonhap