Пекін відповів на критику Зеленським «мирного плану» Китаю і Бразилії

Пекін взяв до уваги критичну заяву Президента Володимира Зеленського з приводу китайсько-бразильського «консенсусу із шести пунктів» із врегулювання в Україні, але продовжить сприяти вирішенню «української кризи» на основі цієї мирної ініціативи.

Про це на брифінгу сказала речниця МЗС КНР Мао Нін, коментуючи на прохання власного кореспондента Укрінформу заяву Президента Зеленського, в якій він назвав деструктивним «мирний план» Китаю і Бразилії із завершення розв’язаної Росією війни проти України.

«Зараз першочерговим пріоритетом є деескалація конфлікту, тому в ініціативі Китаю і Бразилії із шести пунктів першим міститься заклик до відповідних сторін утримуватись від розширення лінії фронту й посилення бойових дій, а також уникати кроків, які можуть спровокувати загострення на фронті», - сказала Мао.

За її словами, в китайсько-бразильському «консенсусі» також ідеться про неприпустимість застосування у конфлікті ядерної зброї чи завдання ударів по атомних електростанціях і міститься заклик до всіх сторін сприяти діалогу та переговорам.

Дипломат зауважила, що «мирна ініціатива» Китаю і Бразилії з вирішення «української кризи» (так у КНР називають загарбницьку російську війну проти України) отримала позитивні відгуки з понад 110 країн, і Пекін, за словами речниці, обговорює її з Києвом.

«Китай і Україна підтримують тісні контакти з відповідних питань, у тому числі щодо китайсько-бразильського «консенсусу із шести пунктів». Ми продовжимо сприяти мирному діалогу і переговорному процесу та відіграватимемо конструктивну роль у політичному врегулюванні конфлікту», - заявила Мао, відповідаючи на запитання про готовність лідерів Китаю обговорювати свої ініціативи щодо завершення російського вторгнення в Україну з українськими візаві.

Читайте також: Росія та Китай продовжують розвивати військово-технічну співпрацю - ISW
  • Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський переконаний, що народ Бразилії підтримує Україну, однак китайсько-бразильська пропозиція щодо завершення війни є деструктивною.