Туск не радить Заходу «робити драматичні висновки» із погроз Путіна

Погрози Путіна, зокрема, його нещодавнє висловлювання, що дозвіл Україні на застосування далекобійної зброї по цілях на території Росії, нібито, означатиме стан війни між НАТО і РФ, слід сприймати навпаки – як аргумент для країн Заходу надавати допомогу Україні.

Про це під час пресконференції у Вроцлаві заявив голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначив Туск, потрібно дуже уважно ставитися до всіх подій в Україні і на фронті. Утім, він додав, що «не надавав би надмірного значення останнім заявам президента Путіна в сенсі генерування загроз».

На переконання польського премʼєра, висловлювання Путіна «радше є свідченням важкого становища росіян на фронті».

«Цілком зрозуміло, що Україна не може залишатися безпорадною та беззахисною перед зростаючою повітряною загрозою з боку Росії», - підкреслив Туск.

Він додав, що це особливо важливо у контексті появи інформації про передачу Іраном ракет Росії.

«В інтересах Польщі та нашої безпеки, щоб Україна була якнайкраще оснащена під час війни і могла максимально ефективно захищати українське небо, тому що це також захист нашого повітряного простору», - наголосив польський премʼєр.

Туск повідомив, що напередодні він провів тривалу розмову з держсекретарем США Ентоні Блінкеном і перебуває у тісному контакті з іншими лідерами.

"Солідарність Заходу в цьому питанні стає все більш вражаючою, і ми повинні очікувати більш інтенсивної допомоги Україні з боку наших союзників і всього західного світу",- наголосив глава польського уряду.

Він порекомендував сприймати слова Путіна як «спробу перешкодити Заходу надавати таку допомогу» і з цього «не потрібно робити якісь драматичні висновки».

«Слова Путіна мають скоріше переконати нас у тому, що ця допомога є доцільною, необхідною і має бути продовжена», - наголосив Туск.

Читайте також: Погрози Путіна не вплинуть на позицію ЄС щодо використання Україною західної зброї - Стано

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Путін заявив, що будь-який крок Заходу, який дозволить Києву використовувати далекобійну зброю проти цілей на території Росії, означатиме, що НАТО і європейські країни перебувають «у стані війни» з РФ.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібен дозвіл на використання далекобійної зброї по військових об’єктах на території Росії від чотирьох країн – Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції та Німеччини.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський під час пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном заявив у четвер у Варшаві, що Польща підтримує використання Україною наданого Заходу ракетного озброєння далекого радіусу дії.