У США вважають неприйнятним «мирний план» Китаю

Заступник постійного представника США при ООН Роберт Вуд розкритикував китайський план досягнення миру в Україні.

Про це він заявив у пʼятницю на засіданні Ради Безпеки ООН, передає кореспондент Укрінформу.

За словами дипломата, мирна пропозиція Китаю з шести пунктів стосовно врегулювання того, що КНР називає «українською кризою», не доповнює Українську формулу миру й не передбачає підтримки суверенітету й територіальної цілісності.

«План Китаю з шести пунктів створить небезпечний прецедент. Ми тут не для того, щоб винагороджувати порушників Статуту ООН», - заявив він.

Читайте також: Зеленський назвав деструктивним китайсько-бразильський «мирний план»

Дипломат підкреслив: «Найшвидший шлях до миру для Росії - вивести свої війська з України й припинити повітряні атаки. Якщо Росія не прагне миру, то наступний, найшвидший шлях до миру для всього світу - позбавити її можливості продовжувати свої незаконні напади».

За його словами, Пекін сприяє російській агресії за допомогою так званого партнерства «без обмежень» і широкомасштабної підтримки оборонно-промислової бази РФ, що дає Росії змогу продовжувати війну в Україні.

Дипломат відзначив передання Китаєм матеріалів подвійного призначення, таких як компоненти озброєння, обладнання та сировина, якій використовує Росія в оборонному секторі. Китайський експорт, за його словами, включає нітроцелюлозу, верстати, мікроелектроніку, оптику, БпЛА, технології для крилатих ракет, які Росія використовує для вбивства мирних жителів і руйнування інфраструктури України.

«Як Китай може бути прихильником миру, якщо він дозволяє Росії воювати?» - наголосив Вуд.

Крім того, він заявив, що Китай допомагає Росії поширювати пропаганду й дезінформацію про Україну, виправдовуючи війну «законними міркуваннями безпеки». Американський дипломат наголосив у цьому зв'язку, що «діям Росії в Україні немає законного виправдання - жодного».

Читайте також: Бразилія та Китай просувають мирний план врегулювання війни в Україні, який вигідний Росії - ISW

Вуд закликав Китай - як постійного члена Ради Безпеки, що несе особливу відповідальність за дотримання Статуту, - поважати принципи суверенітету й територіальної цілісності та «припинити будь-яку матеріальну й політичну підтримку незаконної війни, яку веде Росія».

Він наголосив, що Сполучені Штати та інші держави забезпечуватимуть, щоб Росія не була винагороджена за порушення Статуту ООН.

«Ми не відступимо», - додав дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, у пʼятницю Рада Безпеки ООН зібралася на запит Росії для «засудження» військової допомоги Україні з боку країн Заходу.

Інститут вивчення війни зазначав, що Бразилія та Китай просувають свій мирний план «Політичне врегулювання української кризи» з шести пунктів, ключові принципи якого сприятливі для Росії.

Президент Володимир Зеленський заявляв, що китайсько-бразильська пропозиція щодо завершення війни є деструктивною.