НАТО має підтримувати Україну, одночасно зміцнюючи свою обороноспроможність - голова Військового комітету

Перемога у сучасній війні залежить не лише від дій на полі бою, а й від стану економіки, тож союзники у НАТО мають підтримувати Україну й одночасно зміцнювати власну систему оборони.

Про це голова Військового комітету НАТО Роб Бауер заявив на відкритті у Празі щорічного виїзного засідання вищої військової структури Альянсу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Військові керівники НАТО мають два «гераклові» завдання, які потрібно виконувати одночасно: продовжуючи надавати військову допомогу Україні, ми маємо також зміцнити власну систему стримування й оборони. Союзники нарощують свої спроможності, але ця робота далека від завершення. Відповідальність за свободу лежить не лише на плечах людей у формі, а й від спроможностей оборонного виробництва. У той час, як військові перемагають у битвах, саме економіка виграє війни», - сказав Бауер.

За його словами, чисельність сил високої готовності Альянсу становить 500 тисяч, були створені сили реагування НАТО. Водночас посилення системи стримування потребує більшої координації оборонного виробництва.

Читайте також: Загрози від Росії зростають, тому НАТО має забезпечити відповідну протидію - начальник генштабу Чехії

Адмірал наголосив, що економічна взаємодія є ключовим положенням Вашингтонського договору, підписаного 75 років тому. І хоч нині значна увага приділяється його статті 5 (про колективну оборону), стаття 2 є не менш важливою, оскільки в умовах ліберальної демократії центр сили - у розвинутому ринку.

За словами Бауера, необхідно усвідомлювати, що заможність демократичного суспільства ґрунтується на безпеці, яку надає НАТО.

«Ця безпека може легко сприйматися як даність. Але вона – як кисень. Ви не пам’ятаєте про неї доти, доки вона не зникне... Керівники промисловості на території Альянсу... хвилюються про ціну, але не про цінності. Короткострокові бізнес-інтереси завжди переважають довгострокові колективні інтереси. Але одного разу ми можемо прокинутися від звуку падіння тих основ, на яких ґрунтується наш спосіб життя», - заявив голова Військового комітету НАТО.

Він наголосив на необхідності усунути бюрократичні бар’єри у системі оборонного замовлення та посилити взаємодію між урядами країн НАТО та приватним сектором, щоб наростити оборонне виробництво.

Адмірал нагадав, що на країни НАТО припадає 50 відсотків світової економічної спроможності і 50 відсотків світової військової потужності.

Читайте також: Країни Балтії закликають посилити протиповітряну оборону НАТО через російську загрозу

«Ми маємо й далі зміцнювати цей сильніший у світі Альянс і водночас зміцнити українську оборону. Ми можемо і повинні досягти цього. Тому що автократичні лідери по усьому світу уважно спостерігають за перебігом війни в Україні і, де це можливо, сіють розбрат, намагаються руйнувати демократії за кордоном, щоб зміцнити автократію вдома. Але немає більш потужної зброї у світі, ніж наша єдність. Разом ми доведемо, що демократія візьме верх над тиранією, що свобода візьме верх над утисками, і світло переможе темряву», - наголосив голова Військового комітету НАТО.

Як повідомлялося, у Празі на запрошення президента Чехії проходить щорічна зустріч Військового комітету НАТО, який є вищим органом військового управління Альянсу та об'єднує головнокомандувачів збройних сил або начальників генеральних штабів країн-членів.