США і Британія занепокоєні, що Росія розкриває Ірану ядерні таємниці - Bloomberg

Сполучені Штати і Велика Британія дедалі більше стурбовані тим, що Росія ділиться з Іраном секретною інформацією і технологіями, які можуть наблизити Тегеран до створення ядерної зброї.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних західних чиновників.

Західні чиновники на умовах анонімності повідомили, що Кремль впродовж останніх місяців посилив співпрацю з Іраном через його амбіції щодо отримання ядерної зброї.

Ці події обговорювали посадовці США і Британії у Вашингтоні цього тижня, британський прем’єр-міністр Кір Стармер зустрічався з американським президентом Джо Байденом у Білому домі. Вони описали розвиток подій як такий, що викликає занепокоєння, наголосивши на ескалації зв’язків між Росією та Іраном.

За словами речника Ради національної безпеки Білого дому, адміністрація Байдена глибоко стурбована ядерною діяльністю Ірану. Байден чітко дав зрозуміти, що Сполучені Штати готові використовувати усі елементи національної влади, щоб запобігти будь-якій ескалації з боку Ірану, зауважив речник.

Держсекретар США Ентоні Блінкен під час нещодавнього візиту до Лондона припустив, що Росія обмінюється ядерними технологіями із Тегераном, і додав, що Москва отримала партію іранських балістичних ракет Fath-360.

«Зі свого боку Росія ділиться технологіями, яких шукає Іран – це вулиця із двостороннім рухом – у тому числі з ядерних питань, а також деякою космічною інформацією», – сказав Блінкен.

Блінкен та міністр закордонних справ Сполученого Королівства Девід Леммі під час переговорів у Лондоні погодилися, що «ядерна програма Ірану ніколи не була настільки просунутою», йдеться у спільній заяві Державного департаменту США, оприлюдненій у суботу.

Іран наполягає, що він не планує виробляти ядерну зброю, однак існують побоювання, що Тегеран може створити її у відповідь на ескалацію напруженості у відносинах з Ізраїлем, йдеться у матеріалі.

Читайте також: Північна Корея вперше показала завод з виробництва збройового урану

Як повідомляв Укрінформ, очільники міністерств закордонних справ країн «Групи семи» «найрішучішим чином» засудили постачання Іраном балістичних ракет РФ.

Фото: Getty images