Ле Пен прогнозує нові дострокові вибори до парламенту Франції вже наступного року

Лідерка депутатів ультраправої партії Марін Ле Пен переконана, що Національну асамблею Франції розпустять у 2025 році, тому закликає своїх прибічників вже починати передвиборчу кампанію до нового парламенту.

Як передає Укрінформ, про це лідерка «Національного об’єднання» заявила на зустрічі з депутатами своєї парламентської групи, повідомляє Le Parisien.

«Така політична ситуація не може тривати довго. Залишилося десять місяців, і я, наприклад, переконана, що в кінці цих десяти місяців, або навесні, або восени, будуть нові парламентські вибори ", - сказала політик.

За словами Марін Ле Пен, цей парламент не зможе працювати конструктивно тривалий час, оскільки новий глава уряду Мішель Барньє є членом партії "Республіканці", яка посіла лише четверте місце на виборах до парламенту.

"Ми опинились в системі, де людина, яка набрала найменше голосів, відповідає за формування уряду. Це не може тривати ", - відзначила лідерка ультраправих.

Раніше її партія пообіцяла не висловлювати недовіру новому прем'єру одразу, однак Ле Пен не проти, щоб термін його повноважень був "якомога коротшим".

Ультраправі таким чином переходять в режим передвиборчої кампанії і вже з жовтня розпочинають щомісячні зустрічі з виборцями по всій Франції. Також будуть призначені два керівники виборчих кампаній, один для муніципальних виборів, а інший - для виборів до парламенту. У найближчі кілька днів розпочнеться процес висування кандидатів, щоб відібрати 577 людей до березня.

Нагадаємо, на останніх дострокових виборах у червні 2024 року ультраправе "Національне об'єднання" посіло третє місце та провело до парламенту Франції 126 депутатів.

За законом, оголосити нові вибори можливо лише через рік. Однак раніше президент Еммануель Макрон дав зрозуміти, що не має наміру розпускати парламент до кінця своїх президентських повноважень у 2027 році.

Читайте також: Новий прем’єр-міністр Франції пообіцяв оголосити склад свого уряду наступного тижня

Як передавав Укрінформ, провідні політики Франції по-різному відреагували на призначення нового прем'єра.

Зокрема, лідерка ультраправих Марін Ле Пен на офіційній сторінці в соцмережі Х заявила, що її політична сила вимагатиме, щоб республіканець Мішель Барньє, призначений у четвер главою уряду, поважав голоси мільйонів французів, які підтримали її «Національне об’єднання» на позачергових виборах.