Місія SpaceX Polaris Dawn із астронавтами-туристами успішно повернулася на Землю

Екіпаж місії SpaceX Polaris Dawn у неділю завершив п’ятиденну подорож на овальну орбіту та успішно повернувся на Землю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN.

Корабель Crew Dragon із чотирма астронавтами на борту приземлився біля узбережжя Драй-Тортугас, штат Флорида, о 03:37 ранку за східним часом у неділю.

Щоб безпечно повернутися, корабель Crew Dragon здійснив так зване «сходження з орбіти» – запустив двигуни, щоб знову увійти в атмосферу Землі. При цьому космічне судно досягло надзвичайно високих температур (1900 градус за Цельсієм) через тиск і тертя, спричинені зіткненням із повітрям, рухаючись зі швидкість близько 27 000 кілометрів на годину.

Тим часом екіпаж повинен був залишатися при комфортній температурі – астронавтів захищав тепловий екран, встановлений на дні Crew Dragon.

Спротив повітрю почав уповільнювати космічний корабель перед тим, як Crew Dragon розкрив парашути, які ще більше сповільнили його спуск.

Crew Dragon приземлився в океан, після чого рятувальники витягли корабель на спеціальний човен під назвою Dragon’s nest ("Драконяче гніздо"), перевірили безпеку і відправили екіпаж судна назад на сушу.

Читайте також: Американський регулятор відновив дозвіл на польоти ракети Falcon 9 від SpaceХ

Як повідомлялося, у вівторок компанія SpaceX успішно запустила корабель Crew Dragon із чотирма астронавтами на борту в рамках приватної п'ятиденної місії Polaris Dawn. Подорож проходила на овальній орбіті на відстані 1400 км від поверхні Землі. Засновник компанії електронних платежів Shift4 Джаред Айзекман фінансував місію Polaris Dawn і виступав в ролі командира екіпажу.

У четвер двоє з чотирьох астронавтів місії SpaceX Polaris Dawn здійснили перший у світі приватний вихід у відкритий космос.