Риторика Трампа викликає тривогу, але в разі перемоги він не сильно змінить вектор - експрезидент Латвії

Ексклюзив

Риторика Дональда Трампа з приводу Європи та України часом викликає тривогу, але в разі перемоги він не сильно змінить наявний вектор.

Таку думку висловив експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс в інтерв'ю Укрінформу.

«Звичайно, зараз риторика Трампа з приводу Європи та України є такою, що викликає тривогу. “Припинимо робити те, не робитимемо цього…” Але у передвиборчий час на таких запеклих виборах, як зараз у США, чого тільки не скаже кандидат, та ще й така експресивна людина», – вважає Вейоніс.

На його думку, якщо Трамп виграє вибори, то він не сильно змінить наявний вектор. «Більшість республіканців та державний апарат зможуть утримати особливо різкі сплески енергії з його боку», - зазначив експрезидент Латвії.

Він нагадав, що «у кожної конкретної країни є своя філософія держави, яка складалася роками, на ній виросли покоління чиновництва». «Це не можна змінити легко і швидко, хоч би які наміри у тебе були. Так і у випадку Трампа», - переконаний Вейоніс.

Він також висловив незгоду з думками деяких експертів, які вважають, що Трамп, нібито, «приватизував» Республіканську партію. «Не думаю, що таку партію, як Республіканська, можна приватизувати на 100%. Історично республіканці завжди були за те, щоби виглядати – і бути – сильними. І вони завжди досить стабільно допомагали балтійським країнам, взагалі країнам, які борються за свободу», - сказав латвійський політик.

Зокрема, за його словами, наприкінці президентства Трампа виявилося, що «за нього США допомогли балтійським країнам, можливо, навіть більше, аніж попередні адміністрації, включаючи два терміни Обами».

Читайте також: Демілітаризована зона в Україні і відмова від НАТО: Венс розповів, як уявляє «мирний план» Трампа

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим Президентом Латвії (2015-2019). Наразі триває його друга каденція в якості голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS). На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українським біженцям у Латвії.

Як повідомлялося, у квітні 2018 року президент Латвії Раймондс Вейоніс разом зі своїми колегами з Литви та Естонії брав участь у зустрічі з тодішнім президентом США Дональдом Трампом з нагоди століття проголошення незалежності трьома балтійськими країнами.