Дуда прирівняв Катинь до Бучі у 85-річчя сталінської агресії проти Польщі

Радянська агресія 17 вересня 1939 року проти Польщі є таким же злочином, який сьогодні вчиняє Росія в Україні, а злочини у Катині схожі до нещодавніх злочинів у Бучі.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, покладаючи вінок до памʼятника «Загиблим і закатованим на Сході» у Варшаві, запевнивши про подальшу підтримку Варшавою Києва, передає кореспондент Укрінформу.

У своєму виступі після покладання вінка до памʼятника Дуда нагадав, що 17 вересня 1939 року до гітлерівської Німеччини, яка напала на Польщу 1 вересня, приєднався СРСР.

«Результатом цього потім була Катинь і вбивство польських офіцерів, здійснених радянською владою. Це були сотні тисяч людей, які втратили дах над головою, для яких розпочалася "Голгофа Сходу": вивезення на Сибір, переслідування радянськими комуністами»,- наголосив Дуда.

Він підкреслив, що це були «найчорніші роки» для Польщі в минулому столітті, за результатами війни Польща опинилася в радянській зоні впливу, а російські війська виведено з РП лише в 1993 році.

Дуда наголосив: нинішня російська агресія проти України і злочини росіян, наприклад у Бучі, «дуже нагадують катинський метод вбивств беззахисних людей із завʼязаними ззаду руками».

«Це нам, полякам, добре відомо, ми добре розуміємо, як потерпають сьогодні українці і тому хочемо допомагати нашим українським сусідам. Ми сподіваємося, що російський імперіалізм не переможе і західна спільнота, до якої ми належимо, стоятиме мужньо, відважно і рішуче, зупиняючи російський імперіалізм і підтримуючи сьогодні українців у захисті їхньої вітчизни від російської агресії»,- наголосив Дуда.

Він зазначив, що історія показує: незалежно від того, чи то царський, радянський чи путінський імперіалізм, «це все той же страшний монстр».

«Це та сама російська модель колоніалізму, домінування над іншими народами, захоплення їхньої території, природних ресурсів, їх експлуатація, поневолення, нав’язування своєї ідеології, нав’язування того, що вони називають «русскім міром», чого ми не хочемо»,- наголосив Дуда.

Президент РП наголосив, що Польща належить до західного культурного кола. Тому поляки «стояли і стоятимуть на захисті тих, хто захищається від російського панування та нав’язування їм російських культурних зразків».

Читайте також: Від Гітлера до Путіна: роль національної пам’яті як альтернативний шлях у відновленні справедливості

У Польщі 17 вересня вшановують пам'ять загиблих і постраждалих поляків від агресії СРСР проти Другої Речі Посполитої 17 вересня 1939 року у результаті таємного протоколу до пакту Молотова — Ріббентропа.

Фото: Marek Borawski/kprp