ОДКБ створює загрози безпеці, існуванню та суверенітету Вірменії - Пашинян

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) створює загрози безпеці, існуванню та суверенітету його країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новости-Армения.

«Ми заморозили свою участь не тільки з тієї причини, що ОДКБ не виконує своїх оборонних зобов'язань перед Вірменією, а й тому, що, на нашу думку, ОДКБ створює загрози для безпеки, існування, суверенітету та державності Вірменії», - заявив Пашинян на Другому світовому вірменському саміті.

За його словами, щодо відновлення членства Вірменії в ОДКБ «розгортається багато обговорень».

«Я і раніше заявляв, що ми відновимо свою участь тільки в тому випадку, коли на порушені питання будуть надані конкретні відповіді. Після цього минуло рівно два роки, відповіді не лише не дано, а й очевидно, що не буде. І чим довше затягуватимуться і чим більш непереконливими будуть відповіді, тим більша ймовірність, що з кожною секундою ми наближаємося до точки неповернення і ні в кого не буде легітимного права звинуватити нас у цьому», - сказав він.

Зазначається, що у лютому 2024 року Вірменія оголосила про заморожування свого членства в ОДКБ, а пізніше також відмовилася сплачувати членські внески до організації.

Читайте також: Вірменія розпочала перемовини з Євросоюзом про безвізовий режим

12 червня Пашинян заявив, що наступним логічним кроком у відносинах з ОДКБ стане вихід з організації, проте невдовзі глава МЗС Вірменії Арарат Мірзоян виступив із заявою, що прем'єр мав на увазі, що вірменська влада сама вирішить, коли вийти з Організації.

Як повідомляв Укрінформ, торік прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що Вірменія шукає інших партнерів у сфері безпеки, однак країна поки що не ухвалила рішення вийти з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).